Naslovnica GRAD MJESEC HRVATSKOGA JEZIKA 2022. U GRADSKOJ KNJIŽNICI NOVA GRADIŠKA

MJESEC HRVATSKOGA JEZIKA 2022. U GRADSKOJ KNJIŽNICI NOVA GRADIŠKA

667
0
Podijeli objavu

Učenici 2. g razreda (konobari) Industrijsko-obrtničke škole Nova Gradiška s razrednicom i prof. hrv. jezika Josipom Trinc i knjižničarkom, prof. stručnom suradnicom savjetnicom Nadom Šerić, voditeljicom školske grupe knjižničara Leteći knjižničari Ioš Ng, a uz podršku svoje ravnateljice Mirele Brlić-Trnka, prof. pedagogije, posjetili su Gradsku knjižnicu Nova Gradiška povodom Mjeseca hrvatskoga jezika.

Ovu važnu manifestaciju 2014. godine pokrenuo je Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje. Počinje na Međunarodni dan materinskoga jezika, 21. veljače, a završava 17. ožujka, na dan objave Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika, najvažnijeg dokumenta za opstojnost, ugled i sadržaj hrvatskoga jezika u tjedniku Telegram 1967.

Obilježava se u kulturnim, obrazovnim i znanstvenim ustanovama brojnim programima diljem domovine i svijeta s ciljem proslave ljepote i vrednote hrvatskoga jezika koji je i sinonim narodnosti i državnosti svakoga naroda, a najbolje se čuva proučavanjem, učenjem i poučavanjem, čemu se i ove godine pridružila i Gradska knjižnica Nova Gradiška.

Goste je srdačno pozdravila te pozvala na poticajnu suradnju v.d.ravnateljica Ernestina Straga-Šašić, struč.spec.admin.publ. uz darivanje učenika straničnicima i časopisima.

Knjižničarka Biljana Dakić, prof. hrv.jez. i književnosti, uz prigodnu izložbu stručne literature iz bogatog fonda knjižnice i malo predavanje uz razgovor s učenicima, a uz prof. Trinc i Šerić, približila je učenicima dragi “naš hrvatski” uz naglasak na ljepoti zavičajnoga govora.

Učenik Marin Pavleka, koji predstavlja školu na manifestacijama Mjeseca hrvatske knjige i Noći knjige, krasnoslovio je misli o hrvatskomu jeziku.

Prigodno su izložene i knjige ukrajinskih autora uz mali „rječnik izgovora“ ukrajinskoga jezika, a kao znak podrške ukrajinskom narodu za slobodu te očuvanje njihova jezika i književnosti (Odsjek Ukrajinistike Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu).

Nakon upoznavanja knjižničnih usluga na Odjelu za odrasle, učenici su s radošću posjetili i Dječji odjel gdje im je „domaćin” bila knjižnič. Renata Matijašević.

Posjetite našu Gradsku knjižnicu te mali izložbeni postav uz poruku:

„Upravo je LJUBAV spram hrvatskoga jezika njegovih govornika najveći jamac njegove opstojnosti i trajnosti, što nikakva posebna zakonska regulativa ne može nadomjestiti. HRVATSKI SE VOLI ZNANJEM!“

Fotografije: Gradska knjižnica Nova Gradiška, Industrijsko-obrtnička škola Nova Gradiška

Tekst: Biljana Dakić, prof. hrv. jez.