Naslovnica GRAD GRADSKA KNJIŽNICA OBILJEŽILA DAN PJESNIŠTVA

GRADSKA KNJIŽNICA OBILJEŽILA DAN PJESNIŠTVA

768
0
Podijeli objavu

U prostoru Turističke zajednice Nova Gradiška u subotu je u organizaciji Gradske knjižnice Nova Gradiška održan pjesnički susret „Portal Sonatina proljeća“ kojim je prigodno obilježen Dan pjesništva. Moderatorica ovoga susreta bila je Biljana Dakić, prof., a na susretu su uz pjesnika i fotografa Sinišu Đekića sudjelovali i pjesnici iz Udruge “Stvaratelja u kulturi“ kao i nagrađivani član foto kluba F4 Goran Dorić. Predstavljene su pjesme Novogradiščanke Sanje Šimić koja nažalost nije mogla sudjelovati zbog izvanrednih okolnosti, te pjesme Siniše Đekića, Vukovarca sa zagrebačkom adresom.

Svim prisutnima, prigodnim riječima obratila se moderatorica susreta Biljana Dakić koja je istaknula značaj koji pjesništvo ima i koliko je važno i dalje njegovati i razvijati pjesničku riječ i izraz te poticati na čitanje pjesnika kao i stvaranje i interpretiranje poezije.

Svjetski dan pjesništva UNESCO je proglasio 21. ožujka 1999. godine radi promicanja čitanja, pisanja, objavljivanja i poučavanja poezije širom svijeta.

Osim što se 21. ožujka slavi Svjetski dan poezije i prvi dan proljeća, on je bitan i zato što se 21. ožujka 1913. godine u Gorskome kotaru rodio hrvatski pjesnik, esejist, pripovjedač i kritičar Ivan Goran Kovačić te po poznatoj manifestaciji “GORANOVO PROLJEĆE” njemu u sjećanje i u čast, a na kojem su proteklih desetljeća bili nagrađivani i novogradiški pjesnici i pjesnikinje: Ljiljana Lukačević, Sanja Šimić i Andrej Đeraj.

  • “Taj dan je u nama svima, a posebno u svijetu pjesnika oduvijek bio prisutan. Napokon je krajem 20. stoljeća i službeno registriran kao takav. Danas smo kroz pročitane pjesme poslali i snažnu antiratnu poruku i poruku slobode. Svi su pjesnici kroz svoje stihove izrazili snažnu želju i nadu da se rat u Ukrajini završi i da oživi sloboda u svakom pogledu, jer to je ono što nas čini ljudima i za to se treba boriti.” – istaknula je Biljana Dakić.

Siniša Đekić počeo se baviti fotografijom i pisanjem još u srednjoj školi, a kako sam ističe, umjetnost je za njega uvijek bila najlakši način za izražavanje emocija. Piše o raznim temama, ali uglavnom ih dijeli u tri glavne kategorije: ljubavne, pjesme vezane uz Vukovar i Domovinski rat te duhovne pjesme.

  • “Meni je poezija uvijek bila izazovnija od proze i zato sam joj se odlučio posvetiti. Poezija je kao stvaranje umjetničke skulpture. Svaka točka, praznina, zarez, sve mora biti na svom mjestu.” – ističe Đekić.

Osim pjesama, na jučerašnjem susretu izloženo je i nekoliko njegovih fotografija na kojima bilježi svijet oko sebe. U fotografiji, kaže, ne bira motiv.

  • “Nastojim fotografirati svaki trenutak koji je skladan i koji je moguće zabilježiti u vječnost. Odnosno, nešto što vrijedi zabilježiti. Kada čovjek nauči gledati okolinu fotografskim okom, tada se divi prirodi i svijetu na jedan drugačiji način.” – riječi su Siniše Đekića.

O Sanji Šimić:
Sanja ŠIMIĆ suvremena je hrvatska pjesnikinja rođena u Novoj Gradiški.
Diplomirala je sociologiju i povijest na Sveučilištu u Zagrebu.
Godine 1997. zbirka poezije KOŠUTE U SPLAVAREVOM RUBLJU dobila je prvu nagradu GORAN na manifestaciji „Goranovo proljeće“.
Poeziju je objavljivala u književnim časopisima Vjenac, Quorum, Zarez, Tema, Libra, Književna revija. Pisala je i piše sociološko-povijesne članke za VoxFeminae, Vojnu povijest, atma.hr, VelikaBritanija.net te za internacionalni turistički portal GloHoliday.
Druga zbirka poezije je pod nazivom SONATINE, objavljena je 2018. Godine.

O Siniši Đekiću:
Siniša Đekić rođen je i odrastao u Vukovaru, gdje je završio osnovnu školu i Gimnaziju, uoči Domovinskog rata. Od djetinjstva pokazuje veliko zanimanje za sve vrste umjetnosti, pogotovo crtanje i slikanje; talent je naslijedio od djeda koji je bio poznati akademski slikar. Krajem osnovne i početkom srednje škole počinje se baviti sviranjem gitare, komponiranjem, fotografijom, slikarstvom, keramikom, kao i proučavanjem astrologije te pisanjem poezije.

Od jeseni 1991. kao prognanik dolazi u Zagreb, studira dizajn, no zbog životnih okolnosti ne dovršava studij. Neke vrste umjetnosti su vremenom pale u drugi plan, no uz rad se kontinuirano bavi fotografijom, piše poeziju, proučava astrologiju te razvija svoju posebnu tehniku intuitivne masaže.