Naslovnica EU OPĆINA VRBJE – ZAPOČELA PROVEDBA PROJEKTA PRUŽANJA USLUGE POMOĆI U KUĆI “ZAŽELI...

OPĆINA VRBJE – ZAPOČELA PROVEDBA PROJEKTA PRUŽANJA USLUGE POMOĆI U KUĆI “ZAŽELI – faza III.”

478
0
Podijeli objavu

Uključivanje na tržište rada u maloj ruralnoj zajednici često je izazovan proces, a ako ste žena koja pripadate nekoj od ranjivih skupina taj proces je još izazovniji. Upravo to je jedan od razloga koji potaknuo Općinu Vrbje na prijavu novog projekta na Program Zaželi – faza III koji se financira iz Europskog socijalnog fonda.

Nakon odrađenih pripremnih radnji, koje smo proveli u suradnji s Centrom za socijalnu skrb i Hrvatskim zavodom za zapošljavanjem s prvim danom prosinca započela je provedba najvažnije aktivnost projekta „Zajedno za žene II“, odnosno krenulo je pružanje pomoći za 90 starih i nemoćnih mještana Općine Vrbje.

Početku provedbe prethodilo je potpisivanje ugovora o radu s odabranim kandidatkinjama koje su se prijavile na Javni poziv objavljen na stranicama Općine i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Ispred Općine Vrbje ugovore je potpisao načelnik Igor Jurišić, ne krijući zadovoljstvo još jednim kvalitetnim projektom u provedbi. Na ovaj način 15 žena s područja Općine Vrbje našlo je privremeno zaposlenje i to u mjestu svoga boravišta čime se pridonijelo njihovom uključivanju na tržište rada.

Paralelno sa sklapanjem ugovora o radu Općina Vrbje krenula je i u nabavu higijenskih potrepština kako bi se osiguralo kvalitetno pružanje usluge pomoći u kući.

Higijenske potrepštine biti će podijeljene krajnjim korisnicima, a služit će zaposlenim ženama za uspješno obavljanje njihovih radnih zadataka u domovima krajnjih korisnika projekta. Podjelom paketa higijenskih potrepština djelomično ćemo pridonijeti i borbi protiv siromaštva jer u današnje vrijeme velike inflacije njihova nabavka predstavlja značajan trošak za kućne proračune naših starih sumještana.

Treba posebno istaknuti kako provedba projekata ovog tipa pridonosi sprječavanju institucionalizacije i povećanju kvalitete života starih i nemoćnih, te njihovom duljem ostanku u vlastitom domu. Drago nam je kako će se provedbom projekta obuhvatiti većina naselja u općini: Visoka Greda, Mačkovac, Dolina, Sičice, Vrbje i Bodovaljci.

Podsjećamo kako je ukupna vrijednost projekta 741.600,00 kuna sa stopostotnim sufinanciranjem Europske unije.