Naslovnica C'EST LA VIE ZAŠTO KUPITI GNOJIVO KADA GA MOŽETE DOBITI IZ VLASTITOG DOMAĆINSTVA

ZAŠTO KUPITI GNOJIVO KADA GA MOŽETE DOBITI IZ VLASTITOG DOMAĆINSTVA

268
0
Podijeli objavu

S obzirom na inflaciju i neprekidan rast cijena u cijelom svijetu, gotovo je nezamislivo da prosječan čovjek koji prima prosječnu plaću baca hranu. No, ipak, statistika ne laže. Svake godine diljem svijeta 1.3 milijarde tona hrane se ili baci ili je uništeno prema informacijama Programa Ujedinjenih naroda za okoliš. To je jednako 216 666 666 slonova!

Odjednom je postalo hitno smanjiti otpad od hrane što zbog globalne gladi što zbog nedostupnosti namirnica nakon pandemije COVID-19.Jedna desetina globalne populacije, bolje rečeno 811 milijuna ljudi je zabilježeno kao pothranjeno u 2020. godini (prema istraživanju iz 2021. godine od strane Svjetskog programa za hranu).Uz postupno pogoršanje stanja gladi i nesigurnosti opskrbe hrane, dodatni gubitak hrane i rasipanje pripadaju u 3 planetarne krize koje prijete našoj kolektivnoj budućnosti – klimatske promjene, biološka raznolikost i zagađenje.

No, dok se gubitak i rasipanje događa kroz cijeli lanac, pojedinci i kućanstva nisu bespomoćni. S čak 570 milijuna tona otpadne hrane koja dolazi iz kuće, njihovo djelovanje je kritično.

Da, čak mi mali, sa samo 4 milijuna stanovnika možemo učiniti bitan korak prema ovoj rastućoj problematici. Samo da jedan čovjek učini promjenu već smo rasteretili jednog slona. A na koji način pojedinac može pomoći (osim da masovno ne baca hranu)? Najbolji način je upravljanje organskim otpadom dok istovremeno smanjujemo utjecaj na okoliš, a to je kompostiranje.

Ako se bavimo pravilnim kompostiranjem organskog otpada koji dolazi iz kućanstva možemo smanjiti ovisnost o kemijskim gnojivima, pomoći u plodnosti zemlje i poboljšati zadržavanje vode kao i hranjenju biljaka.

Žalosno je koliko nama Zemlja daje i koliko mi konstantno uzimamo od nje istovremeno odbacujući, a jako malo vraćamo. Ako već uzimamo, sljedeća stvar koju možemo uzeti je komposter koji nam Grad Nova Gradiška opskrbljuje.

Više o tome saznaj na linku: https://novagradiska.hr/news/javni-poziv-za-dodjelu-kompostera-pogodnih-za-kompostiranje-otpada-iz-kucanstva-i-vrta/