Naslovnica OPĆINE UDRUGA “STUDIO B”: USPJEŠNO PROVODE PROJEKT “RU:TOPIA – ZAJEDNICA PO MJERI MLADIH...

UDRUGA “STUDIO B”: USPJEŠNO PROVODE PROJEKT “RU:TOPIA – ZAJEDNICA PO MJERI MLADIH II”

249
0
Podijeli objavu

Udruga Studio B od početka siječnja provodi projekt pod nazivom „RU:TOPIA – zajednica po mjeri mladih II“. Projekt je podržao Središnji državni ured za demografiju i mlade kroz natječaj “Poziv za prijavu projekata usmjerenih mladima za financijsku potporu iz raspoloživih sredstava dijela prihoda od igara na sreću i Državnog proračuna za 2022. godinu” u iznosu od 15.926,74 €. Partner u provedbi projekta je Općina Vrbje. Projekt će trajati do 31. prosinca 2023.

Cilj projekta je ostvariti uvjete koji će omogućiti mladima iz ruralnih sredina ispunjavanje svojih punih potencijala, te podizanje njihove kvalitete života. Ciljna skupina projekta je 80 mladih iz općine Vrbje koji pripadaju nekoliko podgrupa (opća populacija, NEET, srednjoškolci, mladi roditelji, mladi s ekonomskim i društvenim preprekama) te 15 roditelja s područja općine Vrbje.

Od početka provedbe projekta se provodi aktivnost “Informativka” kojom pružamo informiranje i savjetovanje mladih. Cilj ove aktivnosti je pružiti mladima informacije o mogućnostima obrazovanja, stručnog usavršavanja, zapošljavanja te relevantnim javnim politikama i institucijama za mlade. Također, pružamo savjete vezane uz karijerno usmjeravanje, ostvarivanje radnih prava te upoznavanje s pravima iz mirovinskog i zdravstvenog sustava.

Isto tako, nudimo pomoć mladima u pisanju životopisa i molbe za posao. Aktivnost se provodi svakog ponedjeljaka od 14:30 do 16:00 sati u prostorima naše udruge, konkretno u Društvenom centru Bodovaljci na adresi Bodovaljci 103. Do sada su održana 2 predavanja i preko 50 individualnih informiranja te smo okupili ukupno 30 korisnika_ica.  Aktivnost se, osim u prostoru Udruge, održava i online.

Sunčana strana ulice” je klub za mlade koji je osmišljen kao prostor za slobodnu razmjenu ideja i organizaciju različitih aktivnosti za vrijeme slobodnog vremena. Klub je otvoren sredinom siječnja, a aktivnost će se provoditi do sredine prosinca. Na klubu mladi imaju priliku sudjelovati u raznim aktivnostima kao što su filmske i glazbene večeri, igranje društvenih igara, kreativne radionice, radionice razvoja komunikacijskih vještina, sportske aktivnosti i mnoge druge. Cilj ovog kluba je pružiti mladima prostor za izražavanje, zabavu, učenje i druženje te poticati njihovu kreativnost i razvoj različitih vještina. Do sada je održano 24 susreta na kojima smo okupili 28 korisnika/ica.

Tijekom veljače i ožujka provedena je aktivnost pod nazivom “Demos, kratos i ja” s ciljem obrazovanja mladih o angažmanu u demokratskom društvu i razvoju građanskih kompetencija. Kroz dva interaktivna predavanja o demokraciji i političkom sustavu, savjetima mladih te tri radionice koje su se fokusirale na teme aktivne participacije, civilnog društva i građanstva, sudionici su imali priliku raspravljati o važnosti aktivnog građanstva. Tijekom radionica, korištene su neformalne metode učenja poput (igre uloga i izrade kolaža), u manjim grupama kako bi se potaknula interakcija i razmjena ideja među sudionicima. Na aktivnosti je sudjelovalo 20 mladih sudionika/ca koji su stekli znanja o demokraciji, demokratskim političkim procesima, strukturi političkog sustava te aktivnoj participaciji. Tijekom aktivnosti, mladi su također razvili svoje socijalne i građanske vještine. Postali su svjesni vlastitog potencijala za uključivanje u društvo i usvojili su građanske vrijednosti poput međusobnog razumijevanja, uvažavanja i tolerancije. Provedena evaluacija aktivnosti pokazala je izuzetno zadovoljstvo korisnika_ica provedbom ove aktivnosti, ocijenili su je visokom ocjenom 4,68 od 5. Izvoditeljice aktivnosti, ukupni dojam o aktivnosti i logički aspekt aktivnosti ocijenjeni su s čistom peticom. Kao najvažnije ishode učenja, sudionici_ce ističu aktivnu participaciju, strukturu političkog sustava i aktivno građanstvo.

Aktivnost “Aj’ na kavu u centar” je aktivnost besplatnog psihološkog savjetovanja koja se održava jednom mjesečno u prostoru Društvenog centra Bodovaljci ili u drugim naseljima općine Vrbje. Ova inicijativa omogućuje svim mladima da dobiju stručnu pomoć, podršku i savjete za rješavanje problema s kojima se suočavaju te priliku za razgovor o osjetljivim temama.  Savjetovalište je otvoreno za sve mlade s područja općine Vrbje, a korisnicima je osigurana potpuna anonimnost. Savjetovanje provode stručne osobe vanjske suradnice naše Udruge: Ljiljana Lukačević, mr. specijalist kliničke psihologije i profesorica te Manuela Strinavić, magistrica psihologije.

Vrijeme i lokacija održavanja aktivnosti objavljuje se svaki mjesec na Facebook stranici projekta „RUTOPIA – zajednica po mjeri mladih II“ .Razumijemo da se mladi često suočavaju s različitim izazovima i osjetljivim temama, te je važno da imaju sigurno mjesto u kojem mogu potražiti stručnu pomoć i podršku. Pružanje pristupačnog i anonimnog psihološkog savjetovanja mladima ima značajan utjecaj na njihovu dobrobit i kvalitetu života. Dosad smo odradili pet savjetovanja, od kojih su četiri održana u Društvenom centru Bodovaljci, a aktivnošću smo obuhvatili 8 korisnika/ica.

Svi sadržaji i radionice u sklopu ovog projekta su besplatni za sve sudionike, a osiguran je i besplatan prijevoz za sudionike kroz projekt. Tijekom cijelog trajanja projekta nastavit će se provoditi aktivnost “Informativka”,  klub za mlade “Sunčana strana ulice” te aktivnost “Aj’ na kavu u centar”. U drugom dijelu provedbe projekta održat ćemo koncert povodom Međunarodnog dana mladih, radionice razvoja roditeljskih kompetencija „Sve što ti nisu rekli“ te edukativnu društvenu kampanju „Šutnja nije zlato“. Također pozivamo sve mlade da prate našu web stranicu, Facebook stranicu udruge i Facebook stranicu projekta kako bi bili informirani o svim aktivnostima i mogućnostima sudjelovanja.

Uključivanjem u aktivnosti projekta imate priliku steći nova iskustva, razviti vještine, upoznati nove ljude te doprinijeti pozitivnim promjenama u lokalnoj zajednici.

STUDIO B