Naslovnica ŽUPANIJA Aktualnosti JOŠ JEDNA SJEDNICA STOŽERA CIVLNE ZAŠTITE BPŽ ZBOG OLUJNOG NEVRIJEMENA

JOŠ JEDNA SJEDNICA STOŽERA CIVLNE ZAŠTITE BPŽ ZBOG OLUJNOG NEVRIJEMENA

277
0
Podijeli objavu

U Velikoj vijećnici Županijske uprave, u četvrtak 20. srpnja 2023.godine s početkom u 11,30 sati održana je sjednica Stožera Civilne zaštite BPŽ radi izvješća o snažnom olujnom nevremenu koje je pogodilo Brodsko-posavsku županiju. 

Na sjednici su doneseni sljedeći zaključci:

–  sve žurne službe su na terenima i postupaju prema hitnosti i prioritetima

–  preporuča se koordinacija sa žurnim službama s područja županije

–  potrebno je odrediti prioritete rješavanja i sanacije po stupnju hitnosti

–  građani ne bi trebali sami sanirati štete koje mogu prouzrokovati po život opasne situacije te za iste nisu kompetentni

– napominjemo da ukoliko je došlo do prekida električnom energijom, građani izvješćuju lokalni Stožer CZ, a stožer je dužan sastaviti popis lokacija na kojima je potrebna intervencija te takav popis dostavljaju osobama zaduženim od strane HEP-a

Nakon zastrašujućih prizora koji su nas jutros dočekali nakon jučerašnjeg olujnog nevremena, sve žurne službe su izašle na teren te su od jutarnjih sati odradile veliki posao u raščišćavanju svih prometnica u uklanjanju oštećenih stabala kako bi promet bio što prije normaliziran, te pomaganju građanima u njihovim kućanstvima.

Prema izjava nadležnih službi Vodovod Slavonski Brod i Vodovod Zapadna Slavonija, voda iz javnih vodoopskrbnih sustava je ispravna za piće.

Preporuka je da ljudi koji koriste vodu iz privatnih zdenaca, vodu prokuhaju prije same upotrebe, a ako je zamućena i tada da se koristi drugi način opskrbe.

Djelatnici HEP-a aktivirali su sve raspoložive resurse kako bi sanirali štete od olujnog nevremena.

Brojni su objekti stradali, bilo je štete i na vozilima, a prema do sada dostupnim informacijama najteže je stradala OŠ Ljudevita Gaja u Novoj Gradiški, kojoj je orkanski vjetar odnio krov. U OŠ u Gundincima, Lužanima, Rešetarima i PŠ Drežnik, također, je na školskim objektima stradao krov te su u ostalim osnovnim školama kojima je osnivač Brodsko-posavska županija stradali školski vrtovi te su stradala stabla koja su godinama krasila zelene pojase uz školu. U  srednjim školama skinut je limeni krov iznad radionice Industrijsko-obrtničke škole u Novoj Gradiški te je sanacija struje u tijeku, na mehaničarskoj radionici SŠ Matija Antun Reljković Slavonski Brod skinut je krov te je otpao opšavni lim na krovu. U Obrtničko-tehničkoj školi Slavonski Brod procurio je spoj na tapetarskom praktikumu, a u Tehničkoj školi Slavonski Brod pala je fotonaponska elektrana i procurilo na zavarenoj foliji. Zbog prekida veza nemamo informaciju o stanju u 3 osnovne škole. (Šamac, Kopanica, Vrbova). Svi su ravnatelji naznačili velike štete u školskim dvorištima ( iščupana i polomljena stabla).

Nakon kontakta sa ustanovama u zdravstvu te socijalnoj skrbi, sve zdravstvene ustanove s područja Brodsko-posavske županije unatoč oštećenjima na njihovim objektima, neometano obavljaju svoju zadaću te su svi sustavi u funkciji.

Još jednom, molimo sve građane za strpljenje i napominjemo kako su sve žurne službe na terenu i rade na otklanjanju nastale štete sukladno postavljenim prioritetima od strane stručnih i hitnih službi.

Naglašavamo, da svi građani nastalu štetu prijavljuju svojim lokalnim Stožerima CZ kako ne bi opteretili komunikacijski sustav žurnih službi. Molimo građane da sve manje grane koje mogu ukloniti uklone kako bi se olakšao posao našim hitnim službama. Pri tome apeliramo da obrate pozornost i paze na svoju vlastitu sigurnost.

Bpz