Naslovnica ŽUPANIJA Aktualnosti SVEČANO OBILJEŽEN DAN POBJEDE I DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI DAN HRVATSKIH BRANITELJA I 28....

SVEČANO OBILJEŽEN DAN POBJEDE I DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI DAN HRVATSKIH BRANITELJA I 28. OBLJETNICA VOJNO-REDARSTVENE OPERACIJE „OLUJA“ U KNINU

323
0
Podijeli objavu

Obilježavajući 5. kolovoza Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, prisjećamo se povijesnog datuma iz 1995. godine kada su u sklopu vojno-redarstvene akcije “Oluja” Hrvatska vojska i policija oslobodile okupirana područja Republike Hrvatske pod nadzorom pobunjenih Srba.

Vojna operacija kojom je oslobođena jedna petina hrvatskog teritorija nije prošla bez ljudskih gubitaka. U Oluji su poginula 174 vojnika i redarstvenika, a više od 1400 ih je ranjeno.

Središnje obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti ove se godine, umjesto na stadionu NK Dinara, održalo pod šatorom na glavnom gradskom trgu u Kninu, zbog lošeg vremena.

Obilježavanju je nazočio državni vrh, a okupljenim građanima i braniteljima obratili su se predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade Andrej Plenković. U ime hrvatskih branitelja, kao prvi govornik, govorio je djelatni časnik HV-a, dragovoljac i pripadnik Tigrova.

Najviši državni dužnosnici i predstavnici županija i gradova položili su vijence kod spomenika hrvatske pobjede Oluja 95. Polaganje vijenaca u ime županija i gradova predvodio je župan Brodsko-posavske županije dr.sc.Danijel Marušić.

Isto su učinili i predstavnici obitelji nestalih i poginulih hrvatskih branitelja, hrvatskih ratnih vojnih invalida, zatim ratni zapovjednici i predstavnici udruga iz Domovinskog rata.

Nakon središnje svečanosti služena je misa u crkvi Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta.

Bpž