Naslovnica NAJAVE OPĆINA VRBJE – SUTRA SE OBILJEŽAVA 30 GODINA OSNUTKA OPĆINE

OPĆINA VRBJE – SUTRA SE OBILJEŽAVA 30 GODINA OSNUTKA OPĆINE

285
0
Podijeli objavu

Općina Vrbje i ovog će 16. kolovoza proslaviti svoj dan, a ovogodišnja je proslava tim značajnija obzirom da je riječ o obilježavanju 30 godina Općine! U ovih 30 godina Općina Vrbje prešla je dug put koji je obilježen razvojem i napretkom, ali i različitim izazovima. Dijelovi ove male slavonske općine su daleke 1993. godine bili zahvaćeni ratnim djelovanjem, što je ostavilo posljedice na infrastrukturi, strukturi stanovništva, te gospodarstvu koje su nažalost vidljive i danas, ne toliko u infrastrukturi koja je obnovljena, koliko u demografskim izazovima. Međutim, učinjeno je jako puno na obnovi i izgradnji infrastrukture, riječ je o općini koja je u potpunosti pokrivena vodovodnom mrežom, što znači da baš svako kućanstvo ima pristup, gotovo sva naselja u općini imaju obnovljeni Društveni dom, kao mjesto susreta, druženja i rada u lokalnoj zajednici, a Općina kontinuirano ulaže napore u podizanje kvalitete života stanovništva po principu „općine po mjeri čovjeka“.

S načelnikom Općine Vrbje, Igorom Jurišićem, provjerili smo kako će izgledati ovogodišnje obilježavanje Dana Općine.

  • Prije svega želim čestitati svim našim mještanima Dan općine i najaviti kako ćemo ove godine obilježiti Dan Općine na vrlo tradicionalan način. Okupljanje uzvanika predviđeno je u 9.00 sati, polaganje vijenaca kod spomenika poginulih hrvatskih branitelja u 09.45 h, u 10.00 h sati služit će se sveta misa, a u 11.30 h bit će održana Svečana sjednica Općinskog vijeća, nakon čega će uslijediti  domjenak za uzvanike. Manifestacija po kojoj je Vrbje postalo prepoznatljivo, a koja se vezuje uz proslavu Dana općine – „Rokovo u Vrbju“ će biti održana na svima dobro poznati način – članovi i članice KUD-a Vrbje će ispred Društvenog doma u Vrbju i ove godine pripremiti tradicionalne specijalitete, a u večernjim satima će nas sve zabavljati tamburaški sastav Tkanica– rekao nam je Jurišić.   

Redovnim praćenjem rada Općine vidljiva su kontinuirana infrastrukturna ulaganja i provedba različitih projekata. Od infrastrukturnih projekata provedenih u proteklih godinu dana u Općini ističu početak izgradnje višenamjenskog društvenog objekta u Vrbju kojim će zadovoljiti obrazovne, kulturne, društvene i zdravstvene potrebe stanovnika cijele općine, vanjsku obnovu zgrade Područne škole u Sičicama koja sad zadovoljava sve standarde i zaista je uljepšala vizuru ovog naselja, te uvođenje LED rasvjete u naselju Vrbje. Također, završena je izgradnja pješačkih staza u naselju Bodovaljci, za što je osigurana potpora kroz Program održivog razvoja lokalne zajednice Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Snažna potpora pružena je sportskoj infrastrukturi na području općine, te je proveden projekt uređenja prostorija NK Bodovaljci. Nadalje, uređen je parking ispred PŠ Bodovaljci, odnosno Društvenog centra, a udruga koja upravlja prostorom iz vlastitih je sredstava provela još neke radove na uređenju i opremanju Centra, te je to sad zaista jedan multifunkcionalan prostor dostojan 21. stoljeća koji može parirati sličnim prostorima u puno većim i bogatijim gradovima. Uz navedeno, redovno se i pravovremeno uređuju i održavaju poljski putevi, kako bi se zadovoljile potrebe poljoprivrednika s jedne strane, a s druge strane pružila potpora zelenom gospodarskom razvoju.

Iz Općine ističu i kako su u proteklih godinu dana proveli projekt „Zajedno za žene II“, financiran kroz Poziv Zaželi – program zapošljavanja žena – faza III. Bio je to nastavak uspješno provedenog projekta u fazi II. Osluškujući potrebe zajednice, te kroz provedbu vrednovanja prvog projekta, zaključili su kako postoji potreba za povećanjem broja zaposlenih žena i krajnjih korisnica i korisnika, stoga su kroz ovaj projekt zaposlili 15 žena te uslugom pomoći u kući koja je trajala 6 mjeseci obuhvatili ukupno 94 krajnja korisnika i korisnice iz gotovo svih naselja općine – Bodovaljaca, Vrbja, Sičica, Doline, Mačkovca i Visoke Grede. Također, bili su partneri Crvenom Križu Nova Gradiška u provedbi projekta financiranog kroz Program Zaželi kojim je zaposleno još 7 žena i obuhvaćeno 42 korisnika. Općina je partner u još nekoliko društvenih projekata koje provode OCD-i s područja općine i šire, od čega naglašavaju provedbu projekta „RU:TOPIA – razvoj zajednice po mjeri mladih“ putem kojeg je izrađen prvi Akcijski plan za mlade Općine Vrbje, odnosno lokalna javna politika usmjerena kreiranju mjera s ciljem poboljšanja kvalitete života mladih, a koji je dobio svoj nastavak i u 2023. godini što pokazuje razinu kvalitete provedbe koju je prepoznao i Središnji državni ured za demografiju i mlade, koji u kontinuitetu od 2019. godine podržava provedbu ovog projekta za mlade u općini Vrbe; te projekt „Budimo zdravi – birajmo zdravlje“ koji je sa svakom aktivnošću obuhvatio veći broj korisnika_ica od onog zadanog projektom, što dokazuje važnost provedbe ovakvih aktivnosti u manjim ruralnim zajednicama kako bi se našem stanovništvu izjednačila dostupnost zdravstvene zaštite i preventivnih zdravstvenih programa. Nadalje, i u ovoj godini provode Program mjera za poticanje rješavanja stambenog pitanja usmjeren mladim obiteljima, podigli su iznos sufinanciranja troškova dječjeg vrtića, isplaćuju jednokratne porodiljne naknade, financiraju i organiziraju program predškolskog obrazovanja, te sufinanciraju nabavu radnih materijala za sve osnovnoškolce s područja općine. Nastavili su s podjelom šarana svim kućanstvima na području općine za Badnjak i Uskrs, te sufinanciranjem registracije traktora poljoprivrednicima i pomažu u nabavi ogrjeva socijalno ugroženim kućanstvima.

Također, i ove će se godine, 19. kolovoza, održati manifestacija „Ritam mladih II“ u Vrbju, a riječ je o cjelovečernjem koncertu Šajete, uz posebnog gosta Alena Vitasovića, koja se organizira povodom Međunarodnog dana mladih, što također podupire Središnji državni ured za demografiju i mlade.

Općina kontinuirano ulaže vlastita sredstva u izrade projektne dokumentacije kako bi prilikom raspisivanja novih poziva iz nacionalnih i EU fondova imali projekte u visokoj fazi spremnosti. Planiraju pripremiti projektni prijedlog za najavljeni Poziv Zaželi – prevencija institucionalizacije, kako bi nastavili s pružanjem usluge pomoći u kući, nadalje uvođenje LED rasvjete u sva naselja općine, te izgradnju pješačke staze u naselju Vrbje. Također, potpisan je Ugovor o sufinanciranju izrade projektne dokumentacije, zajedno sa susjednim JLS-ovima – Gradom Nova Gradiška, općinama Rešetari i Staro Petrovo Selo; kroz koji bi, prema idejnom rješenju, parcijalno bili priključeni na budući kolektor Vrbje, odnosno sastavni dio aglomeracije Vrbje, što znači da bi barem dio kućanstava naše općine dobio priključak na kanalizacijsku mrežu. Jedan od budućih projekata na koji će biti stavljen veliki naglasak je rješavanje oborinske odvodnje cestovnih kanala, u svrhu smanjivanja negativnog utjecaja klimatskih promjena i zaštite stanovništva i njihove imovine, a još jedan od projekata u pripremi je i adaptacija „Rodine kuće“ u Dolini.

Na kraju, iz Općine Vrbje pozivaju sve da im se pridruže na „Rokovu u Vrbju“ na tradicionalnom pečenom volu i večernjoj zabavi!