Naslovnica OPĆINE OPĆINA REŠETARI – GODINA DANA USPJEŠNOG RADA UDRUGE HRVATSKIH BRANITELJA “DOMOVINI VJERNI”

OPĆINA REŠETARI – GODINA DANA USPJEŠNOG RADA UDRUGE HRVATSKIH BRANITELJA “DOMOVINI VJERNI”

165
0
Podijeli objavu
Izvor: resetari.hr

U travnju prošle godine održana je osnivačka skupština Udruge hrvatskih branitelja općine Rešetari “Domovini vjerni”. Prva je to i jedinstvena udruga braniteljska udruga osnovana za područje jedne općine. Osnovana s ciljem pomoći hrvatskim braniteljima i ostvarivanju njihovih prava, a posebno što je najbitnija zadaća, promicanju istine o Domovinskom ratu, te stvaranju boljeg društva kroz uključenost branitelja u sve aspekte društva, u nepunih godinu dana postojanja, opravdala je razloge svog osnivanja i postojanja.

Zaključeno je to na prvoj redovnoj sjednici skupštine održanoj u Vatrogasnom domu u Rešetarima. Uz članove udruge i predstavnike udruga s područja općine, nazočio joj je i načelnik Općine Rešetari Zlatko Aga.

Udruga je osnovana na inicijativu Općine Rešetari, hrvatskih branitelja i pripadnika Civilne i Narodne zaštite koji su organizirali obranu i zaštitu stanovništva na području općine, nabavljali prvo naoružanje i odlazak dragovoljaca u postrojbe HV-e i Policije te organiziranju mobilizacije.
Udruga okuplja sve branitelje bez obzira u kojim su postrojbama bili i bez obzira što su članovi već nekih drugih braniteljskih udruga. Kako je istaknuo predsjednik Udruge hrvatskih branitelja općine Rešetari “Domovini vjerni” Darko Radić, zadovoljni su radom, a pred njima su i nove aktivnosti:

  • Za Dan Udruge određen je 28. lipanj kada je i Dan hrvatskih branitelja Općine Rešetari. Brojimo preko stotinu članova i iznimno smo zadovoljni time. Tijekom godine sudjelovali smo na brojnim obljetnicama iz Domovinskog rata u Okučanima, na Goricama, Gnojnicama kod Mostara, Novoj Gradiški, Novom Varošu, Rakitju, Cerničkoj Šagovini, Rešetarima, Vukovaru…

Organizirali smo i prvo obilježavanje Dana hrvatskih branitelja općine Rešetari, također s predstavnicima Ministarstva hrvatskih branitelja Područnog ureda Slavonski Brod upriličili sastanak na kojemu je bilo riječi o veteranskim centrima, psihosocijalnim programima, radno-terapijskim programima, pravnoj pomoći i sistematskim zdravstvenim pregledima branitelja. Zahvaljujem se svima onima koji su potpomogli rad udruge, Općini Rešetari, Brodsko posavskoj županiji i svima koji vrednuju naš rad i udrugu. Nadam se da ćemo i u ovoj godini uspješno nastaviti s aktivnim radom naše udruge, a na svima nama je da se i nadalje s ponosom sjećamo teških, ali i slavnih ratnih dana te da izgrađujemo istinu i dignitet o našem obrambenom i oslobodilačkom Domovinskom ratu. Također smo dužni skrbiti o našim suborcima te im pomoći da ostvare i koriste svoja braniteljska prava – rekao je, između ostalog, predsjednik udruge Darko Radić.

Namjera Općine Rešetari bila je okupiti i uključiti što veći broj hrvatskih branitelja u lokalnu zajednicu te pomoći braniteljima u ostvarivanju njihovih prava te potpora braniteljima koji su u potrebi. Nadam se da smo u tome uspjeli, a nastavljamo i dalje. Uz izdavanje monografije o braniteljima općine Rešetari, planiramo suradnju i s braniteljskim udrugama iz drugih gradova, a prioritet nam je pomoći im u ostvarivanju svih njihovih prava. U tom pravcu surađujemo i s Ministarstvom hrvatskih branitelja i svima onima koji mogu pomoći. Drago mi je da su naši branitelji prepoznali ovu činjenicu, svi mi znamo što je bilo u našoj ne tako davnoj prošlosti, stoga je zadaća Općine Rešetari i dalje brinuti o dostojanstvu i dignitetu hrvatskih branitelja i prenošenju istine o Domovinskom ratu. Općina Rešetari dala je 28 hrvatskih branitelja kojih ćemo se trajno sjećati – dodao je načelnik Općine Rešetari Zlatko Aga.

Tekst: Sanja Bukvić/RNG

Izvor priloga: Općina Rešetari