Naslovnica OPĆINE STUDIO B – PROVEDBA AKTIVNOSTI „MEĐUNARODNI INOVATIVNI BOOTCAMP“

STUDIO B – PROVEDBA AKTIVNOSTI „MEĐUNARODNI INOVATIVNI BOOTCAMP“

175
0
Podijeli objavu

Udruga za promicanje aktivnog sudjelovanja „Studio B“ od početka 2023. godine provodi projekt pod nazivom „Digitalna transformacija inkluzivnog Youth Work-a“, u partnerstvu s organizacijama Youth Power iz Austrije, Njemačke i Švedske. Projekt je odobren od strane Agencije za mobilnost i programe EU, u sklopu Ključne akcije 2 Suradnička partnerstva, unutar Erasmus+ programa. Isti će trajati do 31.12.2024. godine. Ukupna vrijednost projekta je 250.000,00 €.

Nakon što je naša organizacija u kolovozu prošle godine ugostila partnere na radnom sastanku te smo učinkovito i konstruktivno dogovorili provedbu radnog paketa 3, započeli smo s razvojem 5 višejezičnih neformalnih programa treninga za radnike s mladima u tradicionalnom i digitalnom obliku. 

U svakoj od partnerskih organizacija održani su Lokalni bootcampovi te je svaka zemlja razvijala program za koji ima najviše iskustva i znanja. Programi su specijalizirani za radnike s mladima i marginalizirane mlade, temelje se na uključivosti, digitalizaciji i pametnom youth worku, te jačanju ekološke osviještenosti. Kroz svaki program se ujedno radi na jačanju 8 ključnih kompetencija s naglaskom na digitalnim kompetencijama, komunikaciji na stranom jeziku, učiti kako učiti, te kulturnoj osviještenosti i izražavanju. Svaki razvijeni programa prati priručnik koji uključuje teorijski i praktični dio, te potrebne materijale, u digitalnom obliku koji će biti namijenjen radnicima_icama s mladima za provedbu treninga.

U nastavku provedbe radnog paketa 3 provedena je aktivnost pod nazivom „Međunarodni inovativni bootcamp za youth workere“ koja je održana od 27. veljače do 05. ožujka 2024. u Društvenom centru Bodovaljci.

Ova aktivnost je okupila radnike_ice s mladima iz svih partnerskih organizacija. Ukupno 8 sudionika iz Hrvatske, Švedske, Austrije i Njemačke imali su priliku sudjelovati u razmjeni iskustava i testiranju razvijenih programa.

Tijekom aktivnosti, testirali smo 5 različitih programa. Prvi testirani program „Poticanje inkluzije kroz inovativne metode neformalnog obrazovanja“, razvila je Udruga Studio B, fokusiran je na stvaranje inkluzivnog okruženja za sve mlade, a predviđa rad na ovu temu uživo s već osmišljenim modifikacijama za provedbu u virtualnom okruženju. Obzirom na temu samog projekta, program uključuje digitalne alate neovisno o načinu provedbe.

Organizacija Youth Power Švedska razvila je dva programa, jedan na temu održivosti, a drugi na temu digitalizacije, koji je usredotočen na digitalne vještine i kompetencije mladih. Oba programa prilagođena su provedbi uživo i u virtualnom okruženju.

Program „Upravljanje stresom“, razvila je organizacija Youth power Austrija, a nudi alate i tehnike za upravljanje stresom i mentalnim zdravljem, dok program „Mladi u virtualnom okruženju“, kojeg je razvila Youth power Njemačka, istražuje utjecaj virtualnih okruženja na mlade.

Svaki dan međunarodnog bootcampa bio je posvećen pregledu, testiranju i standardizaciji jednog programa, te smo svi aktivno sudjelovali u provedbi ove aktivnosti kroz povratne informacije i ideje za poboljšanja, te na taj način doprinijeli unaprjeđenju svakog programa.

Treći dan aktivnosti pridružio nam se i načelnik Općine Vrbje Igor Jurišić koji je pozdravio okupljene međunarodne sudionice i sudionike i zahvalio im na dolasku u našu malu sredinu. Tom je prilikom pohvalio rad Udruge Studio B, naglasio kako smo zajedno s Općinom bili idejni začetnici i kreatori lokalnog programa za mlade, te kako je Općina iznimno zadovoljna suradnjom s našom udrugom kroz provedbu nekoliko projekata usmjerenih mladima. Također je istaknuo kako će Općina Vrbje i dalje podržavati naš rad, kako financijski tako i programski kroz partnerstva, te nam zaželio uspješan rad u provedbi međunarodnog bootcampa i naglasio kako je uvjeren da ćemo izraditi kvalitetne i zanimljive programe neformalnog obrazovanja za mlade!

U nastavku aktivnosti posvetili smo se planiranju sljedećih koraka u provedbi ovog radnog paketa. Prvi korak je prijevod programa na 4 jezika, engleski, njemački, švedski i hrvatski te provedba „Work in progress“ treninga za mlade na lokalnoj razini na kojem će biti provedena finalna evaluacija novo osmišljenih inovativnih programa u svakog uključenoj organizaciji  kako bismo prikupili povratne informacije onih sudionika_ica kojima su programi namijenjeni – mladih i radnika_ica s mladima, te sukladno tome unijeli završne izmjene. U skladu s glavnom temom projekta, što je digitalna transformacija rada s mladima, s partnerima je dogovoreno kako će svaka organizacija jedan od programa testirati provođenjem online treninga, kako bismo provjeri funkcionalnosti i izvedivost programa u virtualnom okruženju.

Nakon toga programi će biti objavljeni na platformi „Virtualni inkluzivni Centar“ koja se također razvija u sklopu ovog projekta i dostupni za besplatno preuzimanje organizacijama koje rade s mladima širom Europe.

Ova aktivnost je bila od velikog značaja za projekt jer je omogućila unificiranje programa, razvijeni programi su usklađeni i standardizirani, dobivene su povratne informacije sudionika_ica te su definirani konkretni koraci za provedbu programa u praksi.

STUDIO B