Naslovnica GRAD Tribina Uprave Hrvatskih šuma Nova Gradiška povodom 170 god. aktivnog šumarstava /PHOTO/

Tribina Uprave Hrvatskih šuma Nova Gradiška povodom 170 god. aktivnog šumarstava /PHOTO/

3261
0
Podijeli objavu

Jučer u prostorijama Uprave Hrvatskih šuma podružnica Nova Gradiška održana je tribina na kojoj su djelatnici i voditelji odsjeka predstavili novinarima, predstvanicima lovačkih udruga, planinarskg društva, ekolozima, članovima Gorske službe za spašavanje i predstavnicima lokalne samouprave čime točno Hrvatske šume rade na novogradiškom području, ali i na području ostatka Brodsko-posavske i Sisačko-moslavačke županije, te su prisutnima, a ovim putem i javnosti, prezentirali sve djelatnosti kojima se bave i ostale statističke, financijske i podatke.
Voditelj Uprave Hrvatskih šuma podružnica Nova Gradiška Hrvoje Žakić u uvodno govoru prezentirao je prostorni plan djelokruga HŠ-a. i prikazao javnosti šumarske radove.

O ustroju Uprave Hrvatskih šuma, uzgoju, proizvodnim procesima i osnovama gospodarenja govorili su djelatnici – Zoran Ferković, Davorin Pečnjak, Katica Nuspahić, Vesna Vinković i voditelj Hrvoje Žakić.
Treba naglasiti da je uređivanje šuma veoma kompleksna i odgovorna djelatnost koja se obavlja na temelju propisanih zakona i pravilnika, a djelatnost Uprava šuma Nova Gradiška značajan gospodarski i razvojni čimbenik.

U sastavu podružnice Hrvatskih Šuma Nova Gradiška djeluje 9 Šumarija od Jasenovca do Trnjana. U podružnici i ispostavama je zaposleno 507 djelatnika od kojih je 90 inžinjera šumarstava, 109 šumskih tehničara, 223 radnika u samoj proizvodnji i administrativno osoblje. Svi oni svoji radom pokrivaju područje od 76.600 hektara od čega je 71.000 obraslog šumskog zemljišta.

Inače, Uprava Hrvatskih šuma podružnica Nova Gradiška jedna je od najuspješnijih u Republici Hrvatskoj i za razliku od nekih državnih tvrtki Hrvatske šume državi donose profit i generiraju same sebe.

O gospodarenju šumama, radovima, prodaji sortimenata, prihodima, rashodima, dobiti, ciljevima i planovima govorio je voditelj Hrvoje Žakić:
Sjemenjače i panjače su prirodne šume koje se rasprostiru na 69.000 hektara. To znači da dobro gospodarimo i prirodno obnavljamo šume. Imamo šumsku plantažu jasena, nešto topole i četinjača. Drvna zaliha iznosi 19,5 milijuna kubika od toga 426.000 kubika se godišnje proda, a godišnji prirast je 429.000 kubika. Posiječemo 52.000 kubika godišnje manje nego što naraste. Glavni vrste s kojima se gospodari su bukva, koja je najrasprostranjenija, te hrast lužnjak, hrast kitnjak, jasen i grab.
Što se prodaje tiče najveći dio se dodjeljuje po dogovoru Hrvatske gospodarske komore, Ministarstvom i Hrvatskih šuma, a manji dio putem nadmetanja. Socijalno smo osjetljivi pa se za potrebe pučanstva osiguravamo dovoljno ogrjevnog drveta, ukupno 85.000 kubika.
Prihodi Uprave šuma Nova Gradiška iznose 126 milijuna kuna, rashodi 116 milijuna kuna, a brutto dobit je 10 milijuna kuna. Na ime šumskog doprinosa jedinicama lokalne samouprave kroz naknadu za korištenje šuma isplaćeno je 3,7 milijuna kuna.
Misija Hrvatskih šuma i Uprave Nova Gradiška je osigurati integralno održivo gospodarenje državnim šumama, na ekološki osjetljiv, ekonomski učinkovit i socijalno odgovoran način prema društvu i prema našim zaposlenicima. Kao vizija Hrvatskih šuma, kao jedno od najbolje ustrojenih poduzeća je da bude vodeće trgovačko društvo za gospodarenje šumama u cijeloj regiji. Podizat ćemo svijest građana o šumama kao nacionalnom bogatstvu i promicati načela održivog razvoja što je i razlog organiziranja ove tribine.
Možemo se pohvaliti, jer nije za zanemariti je veliki certifikat FSC koji posjedujemo, izdan 2002. godine i koji je sada obnovljen do 2022. godine. Povjerenstvo je Upravu šuma Nova Gradiška uzelo kao reprezentativan dio šuma Republike Hrvatske. To je najjači certifikat koji se dijeli za državne i ekološke šume, a najveće benefite od toga ima drvna industrija, jer da ga mi kao Hrvatske šume nemamo oni ga ne bi mogli isticati na svojim proizvodima. Zaslužili smo ga za 170 godina aktivnog šumarstva u Hrvatskoj – ističe Hrvoje Žakić.

Zoran Ferković, šef proizvodnje govoro je o organizaciji i przvodni procesima proizvodnje Uprave Hrvatskih šuma.
Katica Nuspahić, stručna suradnica za uzgajanje šuma, istaknula je radove na radove na njezi mladih sastojina, obnovi i pomlađivanju šuma izvršnim radovima biološke obnove i uzgojnim radovima.
O zaštiti šuma i osnovama gospodarenja govorili su Vesna Vinković, stručna suradnica na uređivanju šuma i Jadranko Paulus.

Davorin Pečnjak, upravitelj Šumarije Nova Gradiška predstavio je Šumariju i njene aktivnosti dodavši kako Šumarija NG ima 27 sjekača, 26 proizvodnih radnika i 3 administrativne osobe, te da zbog povećanih kapaciteta trebaju još radnika.
Na tribini su također sudjelovali i Ana Juričić Musa, glasnogovornica Hrvatskih šuma iz Zagreba i Goran Vincenc, glavni urednik časopisa „Hrvatske šume“.

Prezentacija je završena u rasadniku Cernik i gospodarskoj jedinici šumarije Nova Gradiška na brdu između Giletinaca i Cerničke šagovine gdje će se obaviti oplodna sječa.
O tome više u idućem prilogu uz VIDEO SNIMKE.