Naslovnica POLITIKA HSS DAVOR VLAOVIĆ – “Sramota je što brodsko Sveučilište ne slavi diplome prvih...

DAVOR VLAOVIĆ – “Sramota je što brodsko Sveučilište ne slavi diplome prvih diplomanata”

1096
0
Podijeli objavu

„Snažna, dobro opremljena i najbolje obrazovana vojska mora uvijek biti hrvatski prioritet“ rekao je saborski zastupnik HSS-a Davor Vlaović prilikom rasprave o Zakonu o osnivanju Sveučilišta obrane i sigurnosti te izrazio ponos zbog činjenice da je Hrvatska vojska mnogim gospodarski razvijenijim zemljama uzor te u tom kontekstu podržao razvoj visokog vojnog školstva ali i izrazio sumnju u odnos predlagatelja u takav ili sličan stav jer su Zakon stavili u prvo čitanje na samom kraju mandata.

Vlaović je zatražio da se zakonski poveže visoko vojno školstvo i vojna industrija jer ih povezuje znanost, a to predloženi Zakon ne čini.

„Očekujem da se suradnja uspostavi i sa onim firmama koje su gradile ta znanja, a danas su u teškoćama. Prije svega mislim na grupaciju Đuro Đaković gdje dio vojnog programa može osigurati radna mjesta za naše branitelje koji su stvarali Hrvatsku, koji nažalost zadnjih mjeseci i štrajkaju jer nisu dobivali plaću tek smo ovih dana dobili informaciju da je kreditom osigurana stabilnost tvrtke. Nisam niti ja niti mi u HSS-u zadovoljni što se „ĐĐ“ mora zaduživati dok su neke druge tvrtke dobile bespovratna sredstva iz proračuna Republike Hrvatske poput Croatia Airlinesa ili brodogradnje. Zašto ne i Đuro Đaković? Pozivam da se u sklopu razvoja novih programa osmisle projekti koji će hrvatskoj vojnoj industriji osigurati nove proizvode i nova radna mjesta“

Vlaović je u raspravi povezao osnivanje Sveučilišta obrane i sigurnosti sa Sveučilištem Slavonski Brod koje nije zaživjelo jer obećanja vladajućih nisu nikada bila potkrepljena planiranjem u proračunu.

„Donesen je Zakon o osnivanju Sveučilišta u Slavonskom Brodu još 15.09.2015. i umjesto da smo danas imali prve studente koji diplomiraju na Sveučilištu Slavonski Brod mi tek dobivamo vijest da će možda od rujna krenuti upisi. Zato je kriva ova Vlada”! – kazao je i to obrazložio neozbiljnim planiranjem s premalim iznosom sredstava u proračunu za 2019. bez ikakve realizacije na kraju, a takav plan je i za 2020. te je za očekivati isti ishod ako ne dođe do promjene vlasti na razini države. Prema Vlaoviću problem je negdje drugdje, rekao je:

Senat u Osijeku još uvijek nije donio odluku o izdvajanju Strojarskog fakulteta, Fakulteta odgoja i obrazovanje i izdvajanja Studentskog centra i njihovom pripajanju Sveučilištu Slavonski Brod kao i pripajanju Veleučilišta Slavonski Brod. Želim vjerovati da predlagatelj ovog Zakona ne želi istu sudbinu Sveučilištu obrne i sigurnosti. Uskladite procedure da ne bismo i vojno Sveučilište čekali narednih pet godina. Sramota je što brodsko Sveučilište ne slavi diplome prvih diplomanata“

Vlaović je ocijenio da planiranih 5,3 mil. kuna neće biti dovoljan za početak rada Sveučilišta Slavonski Brod i tehničku pripremu, a za novo Sveučilište kaže:

„Kad se ide u bitku mora se znati s čim se ide, s kim se ide i kakav ishod se očekuje. Želimo jaku i snažnu vojsku, obrazovane stručnjake, prepoznatljivu domaću vojnu opremu koja će osigurati prepoznatljivost Hrvatskoj vojsci.“