Naslovnica GRAD OBILJEŽENA TRINAESTA OBLJETNICA OD POGIBIJE TOŠE PROESKOG

OBILJEŽENA TRINAESTA OBLJETNICA OD POGIBIJE TOŠE PROESKOG

1518
0
Podijeli objavu

Trinaestu godinu zaredom, Grad Nova Gradiška odaje počast Toši Proeskom koji je poginuo 6. listopada na autocesti kod Starog Petrovog Sela. Toše Proeski nije bio samo najveća mlada glazbena regionalna zvijezda, on je bio i vrhunski čovjek, veliki humanist i vjernik. Njegova pjesma i aktivnosti su pozitivno utkane na mnoge ljude od Makedonije do Hrvatske, pa i šire.

Stoga, fanovi Toše Proeskog svake godine obilježavaju datum pogibije, a odavanjem počasti i polaganjem vijenaca svake godine iz Nove Gradiške kreće i ultramaraton njemu u čast kojega maratonci trče sve do Tošinog rodnog Kruševa.

Uz odavanje pijeteta prisutni, a i svi oni koji su ga voljeli i poštivali, su evocirali sijećanje na prerano preminulog mladog čovjeka koji je svojim radom i pozitivnom energijom povezivao ljude iz zemalja regije. Nemili događaj ostavio je neprekidnu povezanost Nove Gradiške i Kruševa.

Zbog epidemioloških razloga uzrokovanih pandemijom korona virusa, ove godine je ovo tradicionalno obilježavanje nešto skromnije.

“Ove godine su Grad Nova Gradiška i Turistička zajednica Nova Gradiška, dali svoj doprinos nastavku suradnje s prijateljima iz Makedonije i još jednom dostojanstvenom obilježavanju obljetnice tragičnog stradavanja Toše Proeskog. Ove su godine iz Makedonije u Novu Gradišku došla dvojica ultramaratonaca, koji će trčeći 900 kilometara od Nove Gradiške do Kruševa simbolično povezati ova dva grada. – rječi su zamjenika gradonačelnika Borislava Vidošića.

Okupljanje se kao i svake godine održalo kod spomenika Toši ispred Elektro-tehničke i ekonomske škole, a vijence su položili zamjenik gradonačelnika Borislav Vidošić, direktorica direktorica Turističke zajednice Nova Gradiška Dinka Matijević, pročelnica odsjeka za društvene djelatnosti grada Nova Gradiška Mihaela Đeraj, predsjednica Fun kluba Toše Proeski iz Zagreba i izaslanica zagrebačkog gradonačelnika Stela Prislan Fujs, prisutni novogradiški fanovi koji svake godine odaju počast i sudjeluju u organizaciji, te začetnica ovih obilježavanja Tereza Grgić.

PODSJETIMO:

Piše Franjo Samardžić.

U teškoj prometnoj nesreći koja se dogodila na 170. kilometru autoceste Zagreb – Lipovac u 6,25 sati poginuo je poznati pjevač Toše Proeski (26). Teško je povrijeđen vozač Gerorgi Georgievski, dok je menandžerica Proeskog Ljiljana Petrović, vozeći se na zadnjem sjedištu zadobila samo lakše ozljede. Toše Proeski preminuo je na mjestu nesreće. Vozio se na mjestu suvozača. Povrijeđeni su prebačeni u novogradišku Opću bolnicu.

Automobil VW Touareg makedonskih registarskih oznaka SK 485 RK kojim je upravljao Georgi Georgievski iz Skoplja pretjecao je tegljač s prikolicom talijanskih registarskih oznaka BG 28680. Vozač Beograđanin Slaviša Kuzmanović kazao je da je osjetio silinu udara u lijevi dio prikolice. Buduću da je vozač s iskustvom od 25 godina znao je da se ne radi o pucanju gume već o silovitom naletu automobila. Kaže da tako nešto nije doživio. Pretpostavlja da je vozač Proeskog u velikoj brzini zaspao za volanom pretječući kolonu automobila. Od siline udara VW Touareg se odbio od tegljača i udario u zaštitnu ogradu na autocesti, a njegovi dijelovi i kotač bili su razbacani na pedeseta metara kolnika. Navode Kuzamnovića potvrdio je i istražni sudac Stjepan Franić.

Umjesto u Zagrebu, gdje je trebao snimiti dva spota za album Igre bez granica, a potom ići u London gdje je trebao snimiti album za englesko tržište, Toše Proeski završio je na patologiji novogradiške bolnice u koju su došli njegovi prijatelji poslovni partneri iz Zagreba. U bolničkoj kapelici Uzvišenja svetom križu, velečasni Luka Slobođanac služio je istoga dana svetu misu zadušnicu, koju su djelatnici bolnice posvetili poginulom Proeskom. Na misi su vidno potreseni bili producent Miro Buljan, tekstopisac Nenad Ninčević i pjevačica i glumica Antonija Šola.