Naslovnica POLITIKA JE LI REKORDNI PRORAČUN od 75 milijuna kn “NABILDAN”? – 11 vijećnika...

JE LI REKORDNI PRORAČUN od 75 milijuna kn “NABILDAN”? – 11 vijećnika ZA, 5 protiv /PHOTO + VIDEO/

1548
0
Podijeli objavu

Sa 11 glasova vijećnika Kluba vijećnika SDP-a i Hrvatskih laburista, te Marijane Škara-Ivković sa Liste grupe birača na sjednici Gradskog vijeća, održanoj pod predsjedanjem Ljepše Rakas-Vujčić, dr. med., usvojen je proračun Grada Nove Gradiške za 2018. godinu. Protiv su bili vijećnici HDZ-a i Marija Karlovčan-Subić sa Liste grupe birača.

Gradski proračun narastao je na 75 milijuna kuna što je za 6 milijuna kuna više od predloženih 69 milijuna kuna navedenih u prijedlogu proračuna o kojem se raspravljalo na prethodnoj sjednici Gradskog vijeća. Zašto je proračun narastao u tako kratkom roku obrazložio je gradonačelnik Vinko Grgić kazavši kako se u proračunu vidi što će se raditi slijedeće godine.

– Od prvog čitanja proračuna do danas dogodilo se puno toga i proračun je otišao na povijesnih 75 milijuna kuna. Dobili smo ugovor za projekt “Zaželi“ i slijedeće godine ćemo zaposliti 50 žena koje nemaju zaposlenje. Mogu reći da smo dobili najviše sredstava od svih gradova koji su potpisali taj ugovor. Zbog toga proračun ide gore za 2,2 milijuna kuna.

U završnoj smo fazi realizacije CEKOM-a. Do kraja godine očekujemo da dobijemo informaciju da li smo ga dobili ili ne. Uvjet Fonda je da vide da smo taj novac osigurali i morali smo proračun povećati za 2,7 milijuna kuna. Projekte kapitalne pomoći smo povećali za 760.000 kuna. Nedavno je premijer potpisao ugovor s Sindikatom djelatnika u javnoj upravi o povećanju plaća od 6 posto. Na veselje naših djelatnika to smo ubacili u proračun, a odnosi se na djelatnike gradske uprave, Gradske knjižnice, Gradskog muzeja i Pučkog otvorenog učilišta. Iznosi to 185.000 kuna, plus za Dječji vrtić oko 140.000 kuna gdje su uključeni i vrtići u općinama. Ukupno povećanje prijedloga proračuna iznosi 6,1 milijun kuna – kazao je gradonačelnik i dodao da će Grad u 2018. godini uložiti preko 12 milijuna kuna u gospodarstvo.

Franjo Kikić je u ime Kluba vijećnika SDP-a i Hrvatskih laburista podržao predloženi proračun kazavši da je socijalna i razvojan, posebno naglasivši izdvajanje 12 milijuna kuna u razvoj gospodarstva što je, kako smatra. uvjet za bolji život u gradu i njegov izgled.

Mr. Ljiljana Lukačević je u ime Kluba vijećnika HDZ-a obrazložila zašto HDZ neće podržati predloženi proračun kazavši kako se radi o bahatosti i megalomaniji, a u predblagdansko vrijeme, zvuči kao pismo svetom Nikoli ili Djedu Božićnjaku.

– Pri donošenju proračuna nije bilo nikakvih konsultacija s nama, a mislim ni s vijećnicima iz aktualne gradske većine. U proteklih dva tjedna, proračun je dodatno “otežan” za šest milijuna kuna. Mi smo ponovno postavili konkretno i argumentirano pitanje, tko će vjerovati gradonačelniku kao predlagatelju da je sposoban izvršiti tako „težak“ proračun kada nije bio u stanju izvršiti proračun iz prethodne godine, pa ni projekte iz ove godine koji su izvršeni sa svega osamdesetak posto. Imamo niz konkretnih primjedbi i zamjerki na pojedine stavke, odnosno prioritete.

Proračunski prioriteti ponovno su projektiranja, izrada projektnih dokumentacija, razne urbanističke ideje koje apsolutno ne zadovoljavaju realne potrebe ovog grada i građana. Zamjeramo gradonačelniku da u planiranju nije konsultirao mjesne odbore i ljude koji žive u ovom gradu. Gradonačelnik ima stav kao da živi u nekom drugom gradu. Sugerirali smo da se “spusti” među male, obične ljude i čuje što građani ovoga grada zapravo trebaju. U ovom proračunu ne vidimo nikakvu socijalnu osjetljivost. U opsjednutosti svojim projektiranjima i urbanističkim idejama, gradonačelnik je zaboravio na ljude. Mi smo svjesni težine uvjeta u kojima ljudi danas žive. Proračun ne nudi nikakve nove socijalne mjere, poput sufinanciranja nabavke udžbenika svim učenicima gradskih osnovnih škola – kazala ja, uz ostalo, mr. Ljiljana Lukačević.

photo: Dejan Ivanković

IZVOR VIDEO PRILOGA: YouTube kanal Grada Nova Gradiška