Naslovnica GRAD DOBITNICI GRADSKIH PRIZNANJA – „MARKOVIĆ-TRANSPORT“ nagradu predaje u humanitarne svrhe /PHOTO/

DOBITNICI GRADSKIH PRIZNANJA – „MARKOVIĆ-TRANSPORT“ nagradu predaje u humanitarne svrhe /PHOTO/

2622
0
Podijeli objavu

Svečana sjednica tradicionalno uz Dan grada Nova Gradiška bila je prigoda da gradonačlenik Vinko Grgić i predsjednica Gradskog vijeća dr. Ljepša Rakas – Vujčić uruče gradska priznanja.

NAGRADU GRADA NOVE GRADIŠKE dobio je posmrtno prof. JOSIP OSTIĆ za doprinos u obrazovanju i očuvanju hrvatskog kulturnog identiteta nasljeđa.

NAGRADU GRADA NOVE GRADIŠKE dobila je i tvrtka „MARKOVIĆ-TRANSPORT“ Nova Gradiška za iznimne poslovne rezultate u cestovnom prijevozu robe i doprinos gospodarskom razvitku i zapošljavanju građana Nove Gradiške.

Tvrtka “Marković transport” osnovana je 2000. godine. Osnovna im je djelatnost cestovni prijevoz robe. Tvrtka je u vlasništvu Dalibora Markovića koji se, zajedno sa svojim mladim, dinamičnim timom, vrlo uspješno prilagođava potrebama svojih klijenata i u mogućnosti je odgovoriti na sve njihove potrebe.

Raspolaže prijevoznim kapacitetom do dvadeset i četiri tone, koji imaju sve potrebne dokumente i dozvole za besprijekorno i profesionalno izvršavanje usluga. Svoju djelatnost obavljaju s 40 vozila. Trenutno u tvrtki radi 40 djelatnika. Sve svoje obveze prema dobavljačima i zaposlenicima uredno podmiruju.

U vremenima kada smo svjedoci otežanog poslovanja, pa i velikih dubioza kod velikog broja gospodarskih subjekata, ova tvrtka vrlo uspješno posluje, na zadovoljstvo svih uposlenika i pravi je primjer da se danas može uspješno raditi i konkurirati zahtjevima tržišta.

Novčane nagrade Dalibor Marković se odrekao u korist udruga koje skrbe za teško oboljelu djecu.

GRB GRADA NOVE GRADIŠKE dobili su:

DUŠKO SOLDATOVIĆ, za stručni doprinos i hvale vrijedan rad na području cestovnog prometa.

Dušan Soldatović rođen je 1954. godine. Nakon završenog srednjoškolskog obrazovanja, završava Fakultet prometnih znanosti u Zagrebu, te Fakultet za pomorstvo i promet u Rijeci. Tajnik Auto kluba Nova Gradiška, direktor Auto moto centra Nova Gradiška te ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Auto moto centra Nova Gradiška. Sve tri tvrtke zapošljavaju 45 djelatnika te preko stotinu ugovornih suradnika. Kao dugogodišnji tajnik Auto kluba Nova Gradiška sudjelovao je, kao organizator ili suorganizator, na brojnim manifestacijama na novogradiškom području. Jedan je od pokretača Udruge Autoškola, Zajednice ustanova za obrazovanje odraslih, kao i Hrvatske udruge za srednjoškolsku izobrazbu odraslih u cestovnom prometu, Hrvatske udruge diplomiranih inženjera i inženjera Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, u kojima je još uvijek iznimno aktivan. Svojim aktivnostima u ovim udrugama nastoji promovirati i naš, novogradiški kraj, stoga se većina aktivnosti odvija u Novoj Gradiški. Osim promocije samog grada, skupa sa svojim djelatnicima, podržava aktivnosti škola, ustanova i udruga s područja grada u njihovim aktivnostima, za boljitak svih građana Nove Gradiške.

TEREZIJA GRGIĆ, za dugogodišnji rad u novogradiškom zdravstvu i humanitarni rad u prevenciji malignih bolesti.

Terezija Grgić rođena je 1953. godine u Brđanima. Nakon završenog srednjoškolskog obrazovanja, završava višu školu za laboratorijske tehničare u Zagrebu. Tijekom svog rada u Zagrebu, osniva s docenticom dr. Mirom Halbauer, Citološki laboratorij u Općoj bolnici Nova Gradiška gdje radi do danas. Od 2013. godine obavlja funkciju predsjednice Hrvatske lige za borbu protiv raka “Dr Zorislav Slović” Nova Gradiška, predsjednica je i Udruge dijabetičkih bolesnika Nova Gradiška. Svoj humanitarni rad kao zdravstveni djelatnik posvetila je prevenciji malignih bolesti. Organizira javne tribine i stručna predavanja, brojne humanitarne akcije. Među osnivačima je “Kluba žena oboljelih od raka dojke”, “Stoma kluba”, sada radi na osnivanju “Kluba oboljelih od raka prostate i mokraćnih puteva”. Tijekom svih ovih godina, Liga je novogradiškoj bolnici nastojala donirati vrijednu dijagnostičku opremu te financijski pomoći obiteljima oboljelih. Među prvima u Hrvatskoj, surađuju s “Zakladom Ana Rukavina”, pa je naš grad upisan u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji kao donator.
Od 1992. godine članica je Državnog predsjedništva “Hrvatske lige protiv raka” Zagreb. Za svoj rad odlikovana je Medaljom lige za humanitarni rad u prevenciji malignih bolesti te brojnim drugim priznanjima. Potpredsjednica je “Županijske lige za borbu protiv raka”, a za njen humanitarni rad vezan uz lik i djelo pokojnog makedonskog pjevača Toše Proeskog, odlikovala je i Vlada Republike Makedonije njihovim najvišim priznanjem “Odlikovanjem majka Tereza”.

MEDALJU GRADA NOVE GRADIŠKE dobili su:

MARIJA ŠPANOVIĆ, za doprinos u obrani Domovine i dugogodišnji predani rad u Udruzi dragovoljaca i veterana Domovinskog rata.

3. SATNIJA 3. BOJNE 3. GARDIJSKE BRIGADE „KUNE“ ZNG RH, za izniman doprinosu obrani grada Nove Gradiške tijekom Domovinskog rata i očuvanju istine i digniteta Domovinskog rata.

Medalju grada pukovniku Marinu Pišoniću uručili su na svečanoj sjednici Gradskog vijeća, upriličenoj u povodu Dana grada, predsjednica Gradskog vijeća dr. Ljepša Rakas-Vujčić i gradonačelnik Vinko Grgić.

Ratnih devedesetih godina, mladići novogradiškog kraja u sve većem broju prijavljuju se u sastav MUP-a Republike Hrvatske te ulaze u djelatni ili pričuvni sastav Hrvatske policije. U okviru MUP-a ustrojavaju se, naoružavaju i osposobljavaju specijalne policijske postrojbe, a potom i prve gardijske brigade te nastaje Zbor narodne garde, prve profesionalne, uniformirane, oružane formacije vojnog ustroja za obavljanje obrambeno redarstvenih dužnosti, tj. preteča Hrvatske vojske.

12. lipnja na Ivi u Goricama, iz sastava Policijske postaje Nova Gradiška, ustrojena je i postrojena prva postrojba Zbora narodne garde na novogradiškom području – 3. satnija 3. bojne 3. gardijske brigade Zbora narodne garde, kasnije nazvane “Kune”.

Satnija je bila ustrojena od tri pješačka voda i zapovjedništva te je brojala 110 pripadnika. Uskoro je ustrojen i četvrti vod te je satnija od tada imala formaciju od 144 pripadnika. Iz ratnog puta satnije vidljivo je da su naši hrabri novogradiški gardisti ratovali na području Istočne i Zapadne Slavonije u zaleđu Zadra te drugim područjima. Branili su Tenju, Okučane, Staru Gradišku, Novi Varoš, Kosovac, Ratkovac, Gorice, Dragalić i druga mjesta, naš grad…

Nažalost, ratnih vihor je uzeo svoj danak te je 26 pripadnika ove satnije poginulo, a veliki je broj i ranjenih.. Svi ti gubici, ipak, nisu smanjili neustrašivost gardista jer su svoju zadaću izvršavali krajnje odgovorno i profesionalno.

Njihova je satnija postala nositeljica ustroja 4. pješačke bojne 5. gardijske brigade, a time su novogradiški gardisti postali nadaleko poznati “novogradiški sokolovi”.

1. siječnja 1993. godine satnija je prešla u sastav 3. pješačke bojne 5. gardijske brigade, da bi 15. ožujka 1993. otišla na svoj zadnji ratni zadatak na području Zadra. Tog istog dana, 15. ožujka 1993. stupila je na snagu zapovijed o ustrojavanju 4. pješačke bojne 5. gardijske brigade “Sokolovi”. Bivši pripadnici 3. satnije 3. bojne 3. gardijske brigade “Kune” ponosni su na svoj ratni put, a valja istaknuti da su 2016. godine osnovali i svoju udrugu i od tada intenzivno djeluju.

OLDTIMER KLUBU „CLASSIC’99“, za dugogodišnji rad i zalaganje u organiziranju izložbi starih vozila i očuvanju vrijedne tehničke baštine.

Oldtimer klub “Classic 99” osnovan je 1999. godine na inicijativu nekolicine zaljubljenika u stara motorna vozila u Novoj Gradiški. Čine ga kolekcionari, koje kroz život vodi strast prema tehničkoj baštini i nostalgiji. Istinski čuvari tehničkog dijela povijesti, inicijatori ideje o osnivanju prvog specijaliziranog muzeja takve vrste u našem gradu, zaljubljenici u povijest, edukatori, organizatori tradicionalnog međunarodnog Oldtimer rally-a, kolekcionari, ali i svojevrsni kroničari povijesti grada na dva i četiri kotača.

U svojih 18 godina postojanja organizirali su 17 međunarodnih izložbi starih vozila, 50 izložbi vozila i stare tehnike, 9 susreta ljubitelja starih bicikala u Novoj Gradiški. Sudjelovali na nekoliko stotina izložbi, susreta u Hrvatskoj i inozemstvu gdje su osvojili stotinjak nagrada. Organizatori nekoliko humanitarnih akcija kojom prigodom su dijelili nove bicikle djeci slabijeg imovinskog stanja. Najveći im je projekt pokretanje osnivanja Muzeja prometa i tehnike kojeg su pokrenuli prije četiri godine i dosada prikupili 1200 predmeta okupljenih u deset zasebnih zbirki.

Zbog njihovog zalaganja u brojnim aktivnostima, organizacije manifestacija i izložbi te očuvanja vrijedne tehničke baštine, vjerujemo da medalja grada ide u prave ruke.

SERVIS KUĆANSKIH APARAT „FRIGO“, za izniman doprinos u razvoju obrtništva i poduzetništva na području grada Nove Gradiške i Brodsko-posavske županije.

HPD „SLAVČA“, za izniman doprinos u oživljavanju kulturne baštine, posebice glazbene tradicije.

“Hrvatska pjevačka skupina Slavča“ djeluje i vrijedno radi već punih 20 godina, prepoznatljivi po lijepoj pjesmi i prekrasnim kostimima.
„Slavča“ izvodi starogradske, domoljubne, duhovne pjesme, sudionici su brojnih susreta i smotri, a već jedanaestu godinu zaredom organizatori susreta pjevačkih skupina pod nazivom „Na te mislim“ te „Lipanjskih večeri“, susreta pjesme i lijepe riječi. U svakom svom nastupu vraćaju nas u vrijeme starogradske, građanske Hrvatske, vrijeme salonskih balova, vrijeme krinolina, frakova.
U svom repertoaru njeguju 140 starogradskih, duhovnih i domoljubnih pjesama novijih izdanja. Tijekom godine imaju 20 do 35 nastupa, a nastupali su diljem Hrvatske, od Vukovara do Dubrovnika. Tu je, dakako, i velik broj nastupa izvan granica Lijepe naše. Nisu, pri tome zanemarili niti jedan događaj u gradu ili okolici, bilo u organizaciji Grada ili Književno likovnog društva “Rešetari”.
Nebrojene su radijske emisije, susreti i gostovanja na kojima smo čuli za našu “Slavču”, izložbe, promocije knjiga, državne, gradske i kulturne manifestacije…
Na gotovo svakoj od njih, svoj osobni štih i pečat dala je “Slavča”.
Kroz sve ove godine bili su pravi ukras našega grada, udruga s kojom se istinski možemo ponositi.

ŠKOLSKI ŠPORTSKI KLUB „ELEKTROTEHNIČAR“ NOVA GRADIŠKA, za postignute športske rezultate te promicanje imena grada Nove Gradiške.

photo: Dejan Ivanković