Podijeli objavu

Zamjenik gradonačelnika Borislav Vidošić otvorio je danas 11. Božićni sajam. Popularni „Advent u našem gradu“ okupio je ove godine u Društvenom domu, kao nikada do sada, čak 72 izlagača. Treba doći i vidjeti što to nude obrti, opća poljoprivredna gospodarstva, domaće radinosti, udruge i društva. Ne samo vidjeti, već i kupiti kvalitetne, ekološke i zdrave proizvode.

Nije stoga danas bila samo puka zahvala svima koji su svojim proizvodima napunili Društveni dom, a koju su uputili zamjenik gradonačelnika Boris Vidošić i saborski zastupnik Davor Vlaović.

Posebno zadovoljna može biti Dinka Matijević, direktorica Turističke zajednice grada Nova Gradiška, ali i Grad Nova Gradiška, koji je i ove godine dao potporu.

Zadovoljni su i mališani iz dječjih vrtića koji su prigodnim programom na otvaranju obradovali svoje roditelje i sve okupljene. Njih je zato poklonima nagradio Djed Božićnjak. Na otvaranju je nastupio i Folklorni ansambl mladih.

Danas i sutra organizira se više kulturno-umjetničkih programa i kreativnih radionica.

Svi koji dođu u Društveni dom sigurno neće požaliti.

Na mom licu se vidi veliko zadovoljstvo i ponos. Krenuli smo prije 11 godina vrlo skromno sa 15 izlagača. Danas ih je 72 koji imaju povjerenje u nas kao domaćine i organizatore. Najviše što me veseli u ovom predbožićnom vremenu je kada kažu da im nije važno hoće li nešto prodati jer im je ovdje lijepo. To kazuje da se naš trud nije bio uzaludan i da se isplatio. Očekujem da će oni nešto i prodati. Mislim da smo jedini sajam u Hrvatskoj koji ne naplaćuje štandove što je, smatram, poticaj vrijednim ljudima koji cijele godine rade i proizvode. Na nama je da im omogućimo promociju njihovih proizvoda i prodaju. Medijima hvala na doprinosu koji daju.

Tu su i udruge koje se bave humanitarnim radom i koje su se pripremale pola godine kako bi došle na naš Advent i prodali svoje proizvode. Mi im to omogućujemo. Zaista je rijetkost da se u ovako malom prostoru i malom gradu s toliko ljubavi pristupa svakom izlagaču. Mi ćemo se potrudit da to tako i ostanekazala je Dinka Matijević, direktorica Turističke zajednice.

Brojni izlagači došli su iz Požege, SB, Lipika, Novske, Zagreba, Pleternice, Drenovca, Brodskog Stupnika, Starog Slatnika, Sikirevaca, Nove Kapele, Starog Petrovog Sela, Cernika, Stare Gradiške, Rešetara, Siska, Mašića, Doline, Ratkovice, Vrbja, Podvrškog, Opatovca, Vinkovaca.

Izložbeni štandovi OPG-a, domaćih radinosti, obrta, kao i brojnih udruga koje okupljaju kreativce, ali i humnitarnih udruga bili su prebogati domaćom ponudom suhomesnatih proizvoda, sireva, domaćih slavonskih kolača, meda i pčelinjih proizvoda, lješnjaka, proizvoda od kupina i drugog bobičastog voća, tjestenine obogaćene prirodnim biljem, domaćim ajvarom, kupinovim vinom, sokom od aronije, domaćim kruhom, rezancima, provom, voćnim rakijama i likerima, vinom cerničkoga vinogorja, brojnim božićnim ukrasima, ručnim radom izrađenim starim tehnikama-toledo, rišlje, krbez, šlinga, zlatovez, slavonskim suvenirima, orginalnim nakitom, lavandom, cvijećem, “božićnim zvijezdama”, žitom,… Ma nije moguće ni sve nabrojiti što su vrijedne ruke naših domaćih ljudi izradile. I svi su se oni spremno odazvali sudjelovati i na ovogodišnjem Adventskom sajmu u organizaciji Turističke zajednice, pod pokroviteljstvom Grada NG, ali i Ministarstva poljoprivrede RH.

Među prvima koji su inicirali ovu manifestaciju prije 11. godina bili su poljoprivredni savjetnici Vesna Alasić i magistar Mijo Gašparović, a u ime Poljoprivredno savjetodavne službe zahvalila je na ustrajnosti domaćim proizvođačima Vesna Alasić. Potom se okupljenima obratio i saborski zastupnik Davor Vlaović te naglasio koliko je važna potpora našim OPG-ima i svim obrtnicima i poduzetnicima. Zahvalu je svim sudionicima i organizatoru uputio i Borislav Vidošić, zamjenik gradonačelnika i službeno Sajam i otvorio. Tijekom dana Sajam su i izložbene štandove posjetili i gradski vijećnici te predsjednica Gradskog vijeća dr. Ljepša Rakas Vujčić, kao i gradonačelnik Vinko Grgić. Tom je prigodom gradonačelnik istaknuo kako grad poduzima sve aktivnosti u pravcu poticanja poduzetništva i obrtništva te istaknuo kako će se rezultati tih napora uvelike vidjeti već slijedeće godine, kada se očekuju i veće investicije i ulaganja u gospodarstvo. Svakako treba istaknuti i dolazak predsjednika Udruženja obrtnika grada Tomislava Šimića, koji svaku ovakvu manifestaciju i inicijativu obrtnika podupiru te prof. Mije Matoševića ravnatelja Industrijsko-obrtničke škole, koja je i kao izlagač vjerna Sajmu sve ove godine, a učenici ugostiteljskog smjera i ove su godine, pod mentorstvom stručnog učitelja Stjepana Mandića, počastili goste i posjetitelje iznimnim delicijama koje su sami i pripremili.

Blagdanskom ozračju službenog otvorenja Sajma doprinijeli su kulturno-umjetničkim programom najmlađi-polaznici Dječjeg vrtića NG, gradskih vrtića “Radost” i “Maslačak”, starije skupine “Medvjedići” i “Ribice” pod vodstvom odgojiteljica Jasne Renić, Ivane Blazina, Brankice Kičić i Martine Abianac. S njima je bila i njihova ravnateljica Vera Trobić. Slavonski ugođaj nastupom su podarili i članovi Folklornog ansambla mladih NG, a “Djed Božićnjak” djeci je za njihov trud i uspješan nastup podijelio i poklone. U poslijepodnevnim satima posjetitelje i izlagače pjesmom su počastili i članovi KUD-a Mala, a Folklorni ansambl KUU Cernik (predsjednik Ivan Ivanović) uz tamburaše začinio je izvedbom starih splitskih plesova u koreografiji Branka Šegovića, pjesmama i plesovima Međimurja u koreografiji i uz glazbenu obradu Nikole Kramara, umjetničkog voditelja te potpuriem božićnih pjesama: Bolska kolenda (otok Brač), Danas se čuje (Slavonija) i Zdrav kral mladi (Međimurje).