Naslovnica HRVATSKA I SVIJET GENERAL SINIŠA JURKOVIĆ – Novogradiščanin novi zapovjednik Hrvatske kopnene vojske

GENERAL SINIŠA JURKOVIĆ – Novogradiščanin novi zapovjednik Hrvatske kopnene vojske

8326
0
Podijeli objavu

U Karlovcu je u Domu Hrvatske vojske “Zrinski” u utorak, 19. prosinca 2017. godine održana svečana primopredaja dužnosti zapovjednika Hrvatske kopnene vojske (HKoV) Oružanih snaga Republike Hrvatske.
Dužnost zapovjednika Hrvatske kopnene vojske preuzeo je brigadni general Siniša Jurković, a razriješen je general-pukovnik Mate Ostović. Središnji dio svečanog obreda primopredaje bio je trenutak kada je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-zbora Mirko Šundov, preuzeo stijeg Hrvatske kopnene vojske od generala Ostovića te ga uručio generalu Jurkoviću.

“Prisežem na časnu i predanu službu zapovjednika Hrvatske kopnene vojske, ponosno nošenje ovog stijega na dobrobit Domovine i Oružanih snaga”, rekao je brigadni general Jurković prilikom preuzimanja stijega.

Svečanoj primopredaji nazočili su potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević koji je ujedno bio i izaslanik predsjednika Vlade RH, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-zbora Mirko Šundov sa suradnicima, slovenske i mađarske generalice i generali, predstavnici MORH-a i Oružanih snaga RH, ministarstava, vojnodiplomatskog zbora, županija, gradova, Crkve te umirovljeni visoki časnici OS RH i drugi.
Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević ovu je prigodu iskoristio kako bi još jednom naglasio kako je upravo Hrvatska kopnena vojska srce Oružanih snaga te jamac sigurnosti i stabilnosti, ali i oslonac građanima u teškim trenutcima prirodnih katastrofa.

“U tome se hrvatski vojnik razlikuje od mnogih drugih. On je uvijek uz svoj narod, njegov neraskidivi dio. Uvijek tu kada je potrebno. On je taj koji zna kako su značajni i kako su vrijedni naši međunarodni angažmani u operacijama i misijama potpore miru, ali su još vrjedniji spašeni životi i imovina otrgnuta požarima i poplavama naših građana”, istaknuo je Krstičević i pritom naglasio kako su napravljeni i značajni iskoraci u modernizaciji.
“Novo vrijeme donosi nove izazove i mi na njih moramo biti spremni odgovoriti. U tom kontekstu treba gledati i na sve promjene koje smo pokrenuli u zapovjednom kadru Hrvatske vojske. Možemo reći kako je u tijeku sustavno pomlađivanje na strateškoj razini – mijenjamo krvnu sliku naše pobjedničke vojske”, rekao je ministar i zapovjedniku HKoV-a brigadnom generalu Siniši Jurkoviću poručio: “Budite okrenuti budućnosti, motivirajte i vodite naše ljude osobnim primjerom kako bi i nadalje doprinosili snazi i ugledu Republike Hrvatske! Ne zaboravite kako su, uz svu tehniku, uz sve sposobnosti, najvrjedniji dio sustava ljudi, njihovo iskustvo, znanje i motivacija”.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-zbora Mirko Šundov generalu Ostoviću zahvalio je na trudu koji je u protekle tri godine uložio u napredak i razvoj Hrvatske kopnene vojske naglasivši kako HKoV stalno razvija nove i modernizira postojeće obrambene sustave, provodi obuku svojih djelatnika, poboljšava infrastrukturu te unaprjeđuje samu organizaciju. Zapovjednika Hrvatske kopnene vojske brigadnog generala Sinišu Jurkovića opisao je kao marljivog i predanog, vrhunskog profesionalca.

“Od Vas tražim da i dalje unapređujete sustav koji će u svakom trenutku biti sposoban zaštititi teritorijalni integritet i suverenitet, kao i nacionalne interese Republike Hrvatske u području odgovornosti HKoV-a te da i dalje nastavite pružati potporu civilnim institucijama jer upravo je jedna od triju misija Oružanih snaga potpora civilnim institucijama i stanovništvu koje se suočava s različitim vrstama rizika i prijetnji koje nisu klasične vojne prirode”, rekao je general Šundov.

Brigadni general Siniša Jurković na početku je zahvalio svojoj obitelji na podršci i rekao kako će upravo oni biti njegov glavni motiv u obnašanju ove, kako je rekao, časne i važne dužnosti.

“Hrvatska kopnena vojska živi organizam koji se mora stalno razvijati i unapređivati. U središtu pažnje bit će čovjek, a izvršit ćemo i pomlađivanje kadrova u bojnama gardijskih brigada. Nastavit ćemo raditi i na podizanju uvjeta života i rada hrvatskih vojnika, a sljedeću godinu posvetit ćemo tjelesnoj spremnosti i zdravlju pripadnika Oružanih snaga RH”, rekao je Jurković najavivši kako će se nastaviti s opremanjem i obučavanjem pričuvnih pukovnija te razvoja međunarodne vojne suradnje u cilju postizanja interoperabilnosti postrojbi Hrvatske kopnene vojske i partnera.
General-pukovnik Mate Ostović u svom je obraćanju zahvalio svojim suradnicima na podršci i potpori koju su mu davali naglasivši najvažnije događaje koji su obilježili 2017. godinu.

“Održana je najveća vojna vježba “UDAR 17″ na Slunju, a sudjelovali smo i na vojnim vježbama i u inozemstvu te postrojavanje i obuka pričuvnih sastava. U operativnu uporabu uvedene su Panzer Haubice 2000, raspoređivanje bitnice samohodnih raketnih lansera u Litvu u sklopu aktivnosti ojačane prednje prisutnosti NATO-a. Posebno moram naglasiti kako su pripadnici Hrvatske kopnene vojske tijekom cijele godine pomagali građanima za vrijeme prirodnih katastrofa: požara i poplava”, poručio je general Ostović.

Brigadni general Siniša Jurković je peti po redu zapovjednik Hrvatske kopnene vojske.

Rođen je 20. kolovoza 1968. u Novoj Gradiški. Vojnu akademiju kopnene vojske završio je 1991. godine. Zboru narodne garde RH pristupio je u listopadu 1991. godine.
U djelatnu vojnu službu primljen je 1993. na dužnost načelnika oklopništva u Odjelu za operativno-nastavne poslove Stožera Zapovjedništva 123. brigade HV Požega. U razdoblju od 1999. – 2003. godine obnašao je stožerne dužnosti u Zapovjedništvu II. zbornog područja OS RH kao časnik za obuku postrojbi i časnik za planiranje vježbi. Od 2003. do 2007. godine raspoređen je u 3. gardijsku oklopno mehaniziranu brigadu te je obnašao dužnosti zapovjednika bojne te potom voditelja Odsjeka za operativne poslove u Stožeru zapovjedništva brigade. Sudjelovao je u operaciji ISAF u Afganistanu 2007. na dužnosti zapovjednika hrvatskog Operativno-mentorskog tima za vezu (OMLT).
Dužnosti zapovjednika Gardijske oklopno-mehanizirane brigade obnašao je od srpnja 2011. do svibnja 2015. godine kada je upućen na školovanje u Sjedinjene Američke Države. Od 11. srpnja 2016. obnaša dužnost načelnika Stožera – zamjenika zapovjednika Hrvatske kopnene vojske.
Tijekom karijere u Oružanim snagama Republike Hrvatske promaknut je u čin satnika 1992., u čin bojnika 1996., u čin pukovnika 2003., u čin brigadira 2009. i u čin brigadnog generala 2013. godine.
Za uspješno obnašanje dužnosti i zasluge u Domovinskom ratu odlikovan je: Redom Bana Jelačića, Redom hrvatskog trolista, Redom hrvatskog pletera, Spomenicom Domovinskog rata, Spomenicom domovinske zahvalnosti te medaljom “Bljesak”. Za svoj rad i doprinos više je puta pohvaljivan od strane: zapovjednika gardijske brigade, zapovjednika zbornog područja, zapovjednika Hrvatske kopnene vojske, načelnika Glavnog stožera OS RH, ministra obrane RH te Vrhovnog zapovjednika OS RH.

Autor: MORH web, Foto: MORH/ J. Kopi i Dejan Ivanković

Prigodom Dana Grada 2015. generalu Siniši Jurkoviću dodijeljena je i medalja grada. Zatim je zajedno s generalom Markačem nazočio novootvorenom Domu Hrvatskih branitelja koji je prigodno otvoren poslije ceremonije svečane sjednice 8. prosinca.