Naslovnica GRAD NEPROPISNO PARKIRANJE – Da li je zakon jednak za sve građane?

NEPROPISNO PARKIRANJE – Da li je zakon jednak za sve građane?

1624
0
Podijeli objavu

U ranojutarnjim satima, točnije u 05:17 sati, uočili smo nepropisno parkirano vozilo marke Volkswagen, model Bora, koje je bilo parkirano na zelenu površinu, točnije, na površinu gradskog parka.
Stoga, pitamo se da li smo svi mi građani jednaki kada se dovodi u pitanje zakon o prometovanju i parkiranju u gradu Nova Gradiška.
Poznato nam je da se gradski parking ne naplaćuje preko vikenda, zaključno subotom u 14 sati, ali i preko vikenda stoji pravilo gdje se smije, a gdje se ne smije parkirati.
Ali, očito u praksi, i dalje nije riješeno pitanje nepropisnog parkiranja na mjesta koja nisu predviđena za parkiranje. Posebice u Ulici Ivana Gundulića gdje se zbog gužve automobili parkiraju parkiraju građanima na ulaz.

Za takva nepropisna parkiranja, po slovu zakona, jurisdikciju jedino imaju policija i ovlašteni prometni redar u službi grada. Komunalni redari jedino mogu javiti policiji kada uoče nezakonito ili nepropisno parkiranje. No, pitanje prometnog redara u Novoj Gradiški još nije riješeno za razliku od ostalih gradova diljem Hrvatske.

Za vrijeme velikih manifestacija poput Novogradiškog glazbenog ljeta do sada su se automobili zbog nedostatka parkirnih mjesta parkirali na zelenu površinu gradskog parka. Ali, što je sa “regularnim” danima?

Navedeno vozilo uslikano je nedaleko od policijske postaje. Također se pitamo da li su policijske patrole u vozilima uočile navedeni slučaj i da li su vlasnika kaznili kao i ostale građane koji ne poštivaju zakon o prometu.

Naime, Grad Nova Gradiška je po uzoru na ostale gradove u Hrvatskoj još 2011. godine subvencirao školovanje inžinjera prometa koji je pri Policijskoj akademiji u Zagrebu završio školovanje i stekao kvalifikaciju prometnog redara.

Stoga se pitamo koja je svrha bila da grad investira u školovanje prometnog redara kada ga nemamo 8 godina?

Svjedoci smo rekonstruiranja i ulaganja u gradski park kao i organiziranja raznih događaja i manifestacija koje oplemenjuju navedeni prostor u samom centru grada na zadovoljstvo građana i svih posjetitelja.

Nadajmo se da će grad u suradni s policijom ili ovlaštenim prometnim redarom, koji bi nadzirao gradske površine, naći lijek za nepropisna parkiranja vozila.

Jer, čemu uljepšavanje gradskih površina kada ih nagrđuju ovakvi i slični slučajevi.

O temi naplaćivanja parkiranja na označenim gradskim parkirnim mjestima, odnosno kaznama razgovarat ćemo sa djelatnicima ovlaštene gradske tvrtke.