Naslovnica GRAD STANJE U GRADU STABILNO – Otvara se zelena tržnica, građevinski radovi nisu...

STANJE U GRADU STABILNO – Otvara se zelena tržnica, građevinski radovi nisu stali, a dolazi i nova zaštitna oprema /VIDEO/

1404
0
Podijeli objavu

Nakon današnje konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite grada Nova Gradiška i izjava načelnika Stožera Borislava Vidošića, gradonačelnika Vinka Grgića i njegove zamjenice Ivane Trupina, množe se zaključiti da se na području grada kontrolira stanje pandemije, a Grad i gradske službe funkcioniraju okviru svojih nadležnosti i preporuka nacionalnog Stožera Civilne zaštite. Načelnik Stožera je izrazio zadovoljstvo što u novogradiškoj bolnici nema oboljelih od koronavirusa. Dnevno se uzima dvadesetak briseva koji se, osim u Zagrebu, sada testiraju i u Osijeku. Bolnica svoj posao normalno obavlja, bez većih poteškoća.

  • VIDEO:

Kakva je situacija sa e-Propusnicama u našem Gradu, ima li problema?

Borislav VidošićNacionalni stožer civilne zaštite prolongirao je podnošenje zahtjeva za e-Propusnicu svima koji se nisu uspjeli ulogirati večeras do 24 sata. Mi smo ovdje prijavili 6 osoba koje će raditi taj posao, kako bismo osigurali normalan tijek ove aktivnosti, ako bi se netko od njih, ne daj Bože, razbolio. Radili smo i subotom i nedjeljom za hitne slučajeve, ali smo zapravo riješili u ta dva dana vikenda sve zatražene e-Propusnice.

Nastojimo biti što organiziraniji i što brže i kvalitetnije na usluzi sugrađanima.

Neke smo zahtjeve morali i odbiti, a očekujemo i naputak od Nacionalnog stožera za malo strože kriterije pri izdavanju e-Propusnica, jer bi njihov broj ipak trebao biti manji kao i kretanje naših sugrađana koje bi trebalo smanjiti na najmanju moguću mjeru.

Od kada su se počele izdavati propusnice izdano ih je 1.500 ukupno.

Ima li kršenja Mjere zabrane okupljanja osoba?

Ivana Trupina – S obzirom na ovo lijepo vrijeme zabilježen je i veći broj građana koji su vani, i da, ima takvih kršenja. Naravno upozoravamo ih, ali o tome obavijestimo i Policiju.

Također obavezno u 17 sati provjeravamo poštuje li se odredba rada do toga vremena i javljamo u našu face grupu i drugim članovima Civilne zaštite, kao i sve ono što se na terenu događa, kao i postoje li osobe koje krše smjernice Zavoda za javno zdravstvo.

Preporuka je da ostanemo kod kuće i apeliram da tako i činimo i čuvamo i svoje i zdravlje drugih ljudi.

Nacionalni stožer civilne zaštite najavio je moguće otvaranje zelenih tržnica. Kada bi se to trebalo dogoditi i pod kakvim uvjetima?

Borislav Vidošić – Na današnjoj sjednici sa Nacionalnim stožerom naputak je takav da će se uskoro donijeti Odluka o ponovnom otvaranju zelenih tržnica UZ MJERE PREDOSTROŽNOSTI.

Mi ćemo morati zatvoriti našu tržnicu kako bi bio omogućen ulaz samo na jednom mjestu. Bit će ograničen broj kupaca unutar tržnice, kao i u trgovačkim centrima, dakle kako netko izađe, drugi će moći ući.

Naputak će dobiti i prodavači o načinu prodaje proizvoda koji će morati biti još zaštićeniji, ali evo ČEKAMO ODLUKU NACIONALNOG STOŽERA CIVILNE ZAŠTITE danas ili sutra ujutro.

Što se tiče Mjera pomoći za poduzetnike, obrtnike, gospodarstvenike na našem području dogovaraju li se one i od strane Grada kao jedinice lokalne samouprave?

Vinko Grgić – Danas smo imali sastanak s predsjednikom Udruženja obrtnika NG i predsjednicom Županijske obrtničke komore, mojom zamjenicom za gospodarstvo i dogovaramo konkretne Mjere koje će biti dobre i za nas i za njih. Kada svi detalji budu riješeni izvjestit ćemo o tomu.

Znamo da je rad zdravstvenih djelatnika naše bolnice reorganiziran zbog COVID-19, ali ima i drugih zdravstvenih problema. Razbole se i mladi i djeca, kako to riješiti?

Borislav VidošićDr. Josip Kolodziej izvjestio nas je na današnjoj redovnoj sjednici Gradskog stožera civilne zaštite o radu i prema njegovim riječima sve je prema planu. Još u bolnici nemamo oboljele od COVID-19, ali svakoga dana u bolnici se uzima oko 20-ak briseva i od danas se na testiranje šalju uz Zagreb i u Osijek što ubrzava cijeli ovaj posao.

Je li naša bolnica dobila nešto zaštitne opreme od pristigle u Županijski stožer civilne zaštite?

Borislav Vidošić – Nacionalni stožer civilne zaštite posalo je određenu količinu zaštitne opreme prema našem Županijskom stožeru. Naša bolnica nema problema sa zaštitnom opremom. Vjerojatno je to sposobnost ravnatelja Kolodzieja, međutim dobili smo upit od stomatologa koji nisu dobili adekvatnu zaštitnu opremu i zabrinuti su. Vjerojatno naši sugrađani znaju kako dežurna stomatološka ambulanta radi u „dječjem dispanzeru“ i to od 7-22 sata, a dežura dva tima svakoga dana, naravno treba im se javiti telefonom na broj 035/333-103 i to samo u hitnom slučaju.
Upit kojega sam dobio putem putem e- maila od stomatologa proslijedio sam Stjepanu Bošnjakoviću, načelniku Županijskog stožera civilne zaštite, a dr. Kolodziej nam je rekao na sjednici Gradskog stožera da će oprema tijekom dana za stomatologe u Novoj Gradiški stići. Koliko i je li će to biti dovoljno ne znam u ovom trenutku.
I mi očekujemo dio zaštitne opreme, ali prioritet imaju zdravstveni djelatnici.

Hoće li biti pojačane mjere kontrole na terenu tijekom uskrsnih blagdana?

Borislav VidošićU dogovoru s načelnikom Policijske postaje Nova Gradiška bit će više kontrolnih punktova, a spremni smo sudjelovati i s još više naših ljudi u tim kontrolnim timovima.

Ivana Trupina – Svaka osoba koja se kretala izvan grada vidjela je kako je na raskrižju županijske ceste D-313 i D-51 stalni policijski kontrolni punkt, a imaju i mobilni tim koji ide na dodatne punktove i obavljaju kontrole. Sve nastavljamo raditi u redovnim smjenama i svi Povjerenici i članovi DVD-a NG i Ljupina i HGSS-a koji su do sada obavljali ovaj posao nastavljaju ga i dalje, a ukoliko se pokaže potreba na raspolaganje ćemo staviti i veći broj ljudi.
Načelnik PP Nova Gradiška na Stožeru je rekao da će biti pojačanih kontrola s obzirom na uskrsne blagdane, a tu smo i mi tako da će sve biti pokriveno.

Hoće li biti uskrsnica za umirovljenike?

Vinko Grgić – Nismo do sada isplaćivali ni uskrsnice ni božićnice, ali smo osigurali socijalna davanja u iznosu od 500 i 1000 kn kao jednokratnu pomoć umirovljenicima s malim mirovinama. Tijekom cijele godine su se mogli prijavljivati, a program je i dalje na raspolaganju, a stipendije za učenike i studente isplaćujemo 1. u mjesecu redovito.

Jesu li nastavljeni građevinski radovi u Gradu?

Vinko Grgić – Imamo nekoliko ugovora koji su u realizaciji i nastavljaju se i dalje. Gradilišta nisu stala, ali upozoravamo na obavezne propisane mjere zaštite. Što se tiče naše tvrtke Eko-Kong njihove građevinske skupine i dalje obavljaju svoje poslove. Pokušavamo u ovim nenormalnim uvjetima funkcionirati što normalnije.
I gradnja Tehnološkog inkubatora je nastavljena, dakle uz propisane mjere zaštite funkcionira se.

Što se tiče paketa potrebitima gradonačelnik je odgovorio kako su se odrekli nekih vlastitih sredstava i za potrebite osigurali donaciju čime se, kako je rekao, ne žele eksponirati na bilo koji način, a podijelili su ih ljudima za koje su smatrali da su u najvećoj potrebi.

Što će biti sa plaćanjem vrtića?

Vinko GrgićDo 15. 3. će roditelji platiti vrtić, dakle dok su ga djeca pohađala, a Grad radi na tome da poslije toga sve obitelji, čija djeca su polaznici gradskih vrtića, oslobode plaćanja. Trebamo osigurati plaće djelatnicama vrtića”.

Tekst: NGbuntovnici.hr, novagradiska.eu