Naslovnica GRAD GRADSKI MUZEJ OBILJEŽAVA MEĐUNARODNI DAN MUZEJA 2020.

GRADSKI MUZEJ OBILJEŽAVA MEĐUNARODNI DAN MUZEJA 2020.

1020
0
Podijeli objavu

Gradski muzej Nova Gradiška se još jednom uključuje u obilježavanje Međunarodnog dana muzeja, koji ove godine u Hrvatskoj slavi 40-tu obljetnicu!

ICOM, koji tematski usmjerava obilježavanje manifestacije, za ovu godinu predložio je temu „Muzeji za jednakost: različitost i uključivost“.

Muzej će sudjelovati tako što će u ponedjeljak, 18. svibnja, u svojim prostorima organizirati i provesti radionicu kojom će odabrane slike (iz fundusa galerijskog odjela) interpretirati ciljanoj skupini korisnika – oboljelima od multiple skleroze koji zbog kronične upalne bolesti središnjeg živčanog sustava pate od oštećenja motorike, smanjene vidne oštrine, poremećene ravnoteže i slično.

Kroz prilagodbu teme i likovnog zadatka korisnicima će se približiti dio muzejske baštine i omogućiti im stvaranje vlastitog likovnog djela.

Rezultat su učenje skupine o kulturnom naslijeđu i likovnim tehnikama, gradnja novih poznanastava (između skupine i djelatnika muzeja) i stjecanje pozitivnih iskustava s ciljem produbljivanja misije muzeja u zajednici kroz uključivanje marginalne skupine u djelatnost ustanove s nadom kako ovakav pristup može pomoći u osvješćivanju javnosti o potrebama i mogućnostima oboljelih od MS-a.

Autor: Jelena Kovre