Naslovnica NAJAVE SUTRA I U NEDJELJU BESPLATNO KAZALIŠTE ZA DJECU NA DASKAMA DOMA KULTURE

SUTRA I U NEDJELJU BESPLATNO KAZALIŠTE ZA DJECU NA DASKAMA DOMA KULTURE

612
0
Podijeli objavu

Dom kulture i ove godine će s vama proslaviti Međunarodni dan kazališta za djecu i mlade (20. 3.) i Svjetski dan lutkarstva (21. 3.). Međunarodni dan kazališta održava se pod sloganom „Povedite dijete u kazalište“. Upravo to i mi od srca želimo😊

Ulaz je besplatan, broj mjesta ograničen pa vas molimo da mjesta rezervirate mailom na adresu [email protected] ili pozivom na broj 095 30 40 512.

U dvoranu će moći ući samo posjetitelji s prethodno rezerviranim mjestima, hvala na razumijevanju.

U subotu 20. 3. u 16, 30 sati naši mališani mogu pogledati novu predstavu Kazališta „Prijatelj“ naziva HRVATSKE VILE I VJEŠTICE, dok u nedjelju 21. 3. u 16, 30 sati.

*NAPOMENA: NAJLJEPŠE MOLIMO SVE POSJETITELJE DA SE ZBOG SVOJE I OPĆE SIGURNOSTI PRIDRŽAVAJU PROPISANIH EPIDEMIOLOŠKIH MJERA.

O predstavi Hrvatske vile i vještice (Subota, 20. 3. u 16, 30):

Predstava Hrvatske vile i vještice je šaljivo „znanstveno“ predavanje obogaćeno uprizorenjima hrvatskih usmenih narodnih priča i legendi u kojima se pojavljuju ti, svakako najpopularniji, ženski likovi mitova i bajki. Djeca će u ovoj predstavi na zabavan i duhovit način saznati neke činjenice o njihovom izgledu, karakteru, i sklonostima. Premda su vještice i vile na prvi pogled i u većini priča izgledom i karakterom posve suprotstavljene, u ovoj predstavi ćemo saznati da i jedne i druge mogu pomagati ali i naškoditi ljudima. Zato je pametno biti u dobrim odnosima s njima. Moramo poštovati i čuvati priče o njima jer ih je sve manje, a svijet bez vila i vještica bio bi jako dosadno i ružno mjesto. Ideje za dramatizaciju preuzete su iz narodnih priča koje su sakupili Jozo Vrkić, Vid Balog, Darinka Hanžek, Josip Kekez, Joža Skoka i drugi.

Predstava je namijenjena djeci od 5 do 12 godina.
Dramatizacija i režija: Hrvoje Zalar
Scenski pokret: Maja Đurinović
Glumci: Anja Đurinović, Vini Jurčić i Hrvoje Zalar
Oblikovanje tona: Dražen Slopšek

O predstavi Avijonko se ženi (Nedjelja, 21. 3. u 16, 30)

Predstava prati potragu Avijonka Ftičeka za njegovom odabranicom. Kroz putovanje glavnog junaka djeca jezično upoznaju različite krajeve Hrvatske iz kojih su Avijonkove djevojke. Tako je Kravica Slavica iz Turopolja, Ribica Zlatkica iz Slavonije, Mačka iz Dalmacije, Duh Dušica iz Istre, dok je Helikopterica Ljubica Zagorka .
Ftiček kroz niz pogrešaka i promašaja ipak nalazi družicu koja mu odgovara.
„Gotovo svaki čovjek, pa tako i zrakoplov Ftiček traga za ljubavi i ne želi biti stalno sam. Predstava poručuje kako ponekad nije dovoljno samo da ti se sviđa nečiji izgled i glas, već da su potrebne i neke druge stvari da bi se ostvario uspješan zajednički život jer zrakoplov Ftiček ne „papa travu“ i ne pliva vodom, ali zato puni tank gorivom i leti zrakom.“, kaže redateljica Frana Marija Vranković.
Ovaj zabavni i pjevni kazališni komad ima i edukativni karakter. Njegov je cilj među ostalim kroz različita narječja i dijalekte te standardni jezik upoznati djecu s bogatstvom hrvatskog jezika i njegovom baštinom. Kroz radnju se predstavljaju i običaji karakteristični za razne krajeve Hrvatske. Tako se male gledatelje upoznaje s našom tradicijom, a sve s ciljem osvješćivanja važnosti njezina očuvanja i poticanja poimanja različitosti kao vrijednosti.

Glume: Tena Pataky, Mirko Ilibašić
Autor: Miljenko Muršić
Režija: Frana Marija Vranković
Dramaturgija: Frana Marija Vranković
Scenografija: Marta Crnobrnja/Kostimografija: Marta Crnobrnja
Autorica glazbe: Snježana Špehar/Aranžmani glazbe: Damir Šimunović

Za uzrast 3+