Naslovnica POLICIJA OBAVIJESTI POLICIJA – BUDITE OPREZNI PRILIKOM SUDJELOVANJA U PROMETU

POLICIJA – BUDITE OPREZNI PRILIKOM SUDJELOVANJA U PROMETU

662
0
Podijeli objavu

Prometna nesreća se može dogoditi svakom. Budite oprezni prilikom sudjelovanja u prometu, poštujte prometne propise i čuvajte sebe i druge!

U pojačanim nadzorima prometa, na području Policijske uprave brodsko-posavske, od 12. do 18. travnja, policijski službenici su utvrdili 343 prometna prekršaja, od kojih su najbrojniji ujedno i najčešći uzročnici prometnih nesreća i stradavanja osoba: brzina, alkohol, pojas i mobitel.

Utvrđeno je 150 prekršaja nepropisnih brzina, a najvećom nepropisnom brzinom od 176 km/h, autocestom A3, osobnim automobilom njemačkih nacionalnih registracijskih oznaka upravljao je 43-godišnjak. Utvrđeno je 46 prekršaja nekorištenja zaštitnog sigurnosnog pojasa, 14 prekršaja korištenja mobitela tijekom vožnje na nepropisan način. Nadalje je utvrđeno, da je 13 vozača pod utjecajem alkohola. Najveća koncentracija alkohola od 2,41 promila, očitana je u organizmu 69-godišnjaka, koji je dana 18. travnja, oko 22 sata, na A3, upravljao osobnim automobilom (slavonsko-brodskih registracijskih oznaka). Utvrđeni su i drugi prometni prekršaji (nepoštivanje prednosti prolaza, upravljanje pod zabranom, obveze vozača prema pješacima, istek važenja prometne dozvole, tehnička neispravnost i dr.). 

Poštujte prometne propise i čuvajte svoj život, te živote drugih u prometu!

Unatoč kontinuiranom upozorenjima iz policije i provođenju nadzora cestovnog prometa, te poduzimanja mjera u cilju otklanjanja opasnosti i smanjenja broja prometnih nesreća, ipak su evidentna gruba kršenja prometnih propisa. Jučer u poslijepodnevnim satima, u Zapolju i Smrtiću, dogodile su se dvije teške prometne nesreće u kojima je jedna osoba smrtno stradala, druga osoba je teško ozlijeđena, dok su dvije osobe lakše ozlijeđene. Obadva vozača nisu prilagodili vožnju osobinama i stanju ceste (mokar kolnik) i atmosferskim prilikama (kiša), niti su koristili zaštitne sigurnosne pojaseve. Jedan vozač je upravljao automobilom prije stjecanja prava na upravljanje, te je koristio mobitel prilikom vožnje (što umanjuje mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja vozilom).

Policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske i dalje će svakodnevno provoditi mjere i radnje nadzora i kontrole prometa na cestama u cilju povećanja razine sigurnosti i u prometu.

Sve sudionike u prometu pozivamo na oprez i poštivanje prometnih propisa, kako svojim neodgovornim ponašanjem ne bi doveli u opasnost vlastiti, ali i život ostalih sudionika u prometu. Prometna nesreća se može dogoditi svakom. Budite oprezni prilikom sudjelovanja u prometu, poštujte prometne propise i čuvajte sebe i druge!

Izvor: PU Brodsko-posavska