Naslovnica NAJAVE “SAINT OMER” – JOŠ JEDAN NAGRAĐIVANI EUROPSKI FILM u NG KINU /TRAILER/

“SAINT OMER” – JOŠ JEDAN NAGRAĐIVANI EUROPSKI FILM u NG KINU /TRAILER/

384
0
Podijeli objavu

SADRŽAJ FILMA:

Francuska redateljica Alice Diop dosad je u svojim dokumentarcima istraživala lomove u afro-europskim obiteljima, a Saint Omer njezin je igrani prvijenac. U njegovom središtu nalaze se dvije žene: Laurence Coly (Guslagie Malanda), mlada senegalska imigrantkinja i studentica filozofije optužena da je ubila svoje 15-mjesečno dijete ostavivši ga da se utopi u oceanu, te Rama (Kayije Kagame), senegalsko-francuska profesorica književnosti koja putuje iz Pariza u Saint-Omer kako bi taj slučaj iskoristila pri pisanju moderne preinake grčkog mita o Medeji. Premda igrano djelo, ono ništa manje nije vezano za vanfilmsku zbilju nego autoričin prethodni opus. Naime, lik Coly izvučen je iz stvarne vijesti koja je potresla Francusku 2016. godine, a lik Rame temelji se na samoj redateljici koja je, obuzeta slučajem čedomorstva (a u to doba i sama trudna), prisustvovala suđenju koje je uslijedilo. S obzirom na to da kamere nisu bile dozvoljene u sudnici, Diop evocira vlastita sjećanja, transkripte saslušanja i rekonstruira mizanscenu, a tom prostoru navodne objektivnosti kontrira specifično kompleksnu pozadinu optužene koja, poput mnogih tragičnih figura, zadržava svoje pravo da bude neshvaćena.

Nagrade i festivali: Nagrade “Silver Lion”, “Edipo Re” i “Luigi De Laurentiis”, Venice Film Festival 2022., Nagrada “Silver Hugo”, Chicago International Film Festival 2022., Nominacija za najbolji europski film, European Film Awards 2022.

SAINT OMER

PONEDJELJAK, 20. 3. u 16:30 sati

IZVORNO IME: Saint Omer

REŽIJA: Alice Diop

ULOGE: Kayije Kagame, Guslagie Malanda, Valérie Dréville, Aurélia Petit, Xavier Maly

ŽANR: drama

TRAJANJE FILMA: 122 min.  

GODINA: 2022.

DRŽAVA: Francuska

CIJENA ULAZNICE: 4,00 EUR

Ulaznice možete rezervirati putem e-maila: [email protected], na br. telefona: 035/637-799, kupiti u tajništvu Učilišta radnim danom od 7,00 do 15,00 h i na blagajni, sat vremena prije projekcije.

*Zadržavamo pravo izmjene termina