Naslovnica GRAD DOM KULTURE – ZAPOČEO MJESEC FRANKOFONIJE

DOM KULTURE – ZAPOČEO MJESEC FRANKOFONIJE

308
0
Podijeli objavu

Ožujak je već tradicionalno mjesec Frankofonije koja se službeno slavi 20. ožujka na međunarodni dan Frankofonije i obilježava se u različitim zemljama u kojima se govori francuski ili postoje francuski instituti. Francuski institut u Hrvatskoj osnovan je 1921. godine te već više od 100 godina radi na promociji francuske kulture i jezika u Hrvatskoj kao i na promociji znanosti i visokog obrazovanja.

Upravo u suradnji s Francuskim institutom i Hrvatskom mrežom neovisnih kinoprikazivača tijekom ožujka pripremili smo program filmova na francuskom. Prikazati ćemo četiri nova snažna filma: dobitnika nagrade Grand Prix na filmskom festivalu u Cannesu, hvaljeni film Blizu belgijskog redatelja Lukasa Dhonta, ujedino i belgijskog kandidata za nagradu Oscar; film Tuđa djeca u kojem nastupa glumačka senzacija Virginie Efira, dramu Saint Omer i dokumentarni film Ženski odgovor.

PONEDJELJAK, 20. 3. U 16:30 – Saint Omer

Alice Diop / Francuska / 122 min. /2022.

Francuska redateljica Alice Diop dosad je u svojim dokumentarcima istraživala lomove u afro-europskim obiteljima, a “Saint Omer” njezin je igrani prvijenac. U njegovom središtu nalaze se dvije žene: Laurence Coly (Guslagie Malanda), mlada senegalska imigrantkinja i studentica filozofije optužena da je ubila svoje 15-mjesečno dijete ostavivši ga da se utopi u oceanu, te Rama (Kayije Kagame), senegalsko-francuska profesorica književnosti koja putuje iz Pariza u Saint-Omer kako bi taj slučaj iskoristila pri pisanju moderne preinake grčkog mita o Medeji. Premda igrano djelo, ono ništa manje nije vezano za vanfilmsku zbilju nego autoričin prethodni opus. Naime, lik Coly izvučen je iz stvarne vijesti koja je potresla Francusku 2016. godine, a lik Rame temelji se na samoj redateljici koja je, obuzeta slučajem čedomorstva (a u to doba i sama trudna), prisustvovala suđenju koje je uslijedilo. S obzirom na to da kamere nisu bile dozvoljene u sudnici, Diop evocira vlastita sjećanja, transkripte saslušanja i rekonstruira mizanscenu, a tom prostoru navodne objektivnosti kontrira specifično kompleksnu pozadinu optužene koja, poput mnogih tragičnih figura, zadržava svoje pravo da bude neshvaćena.

PONEDJELJAK, 20. 3. U 19:30 – Blizu, (Close)

Lukas Dhont / Belgija, Nizozemska, Francuska / 105 min. / 2022.

Dobitnik nagrade Grand Prix na filmskom festivalu u Cannesu!

Nominacija za prestižnu nagradu Oscar u kategoriji najboljeg stranog filma!

Nominacija za nagradu Zlatni globus u kategoriji najboljeg stranog filma!

Pet nominacija za nagradu Europske filmske Akademije uključujući za najbolji film i režiju!

Dobitnik preko 30 različitih nagrada i priznanja na filmskim festivalima diljem svijeta!

Novi film belgijskog redatelja Lukasa Dhonta priča je o intenzivnom prijateljstvu između dva 13-godišnja dječaka Lea i Remija koje naglo biva prekinuto. Pokušavajući saznati što se uistinu dogodilo, Leo se zbližava sa Sophie, Remijevom majkom. Film “Blizu” hvaljena je i nagrađivana priča o prijateljstvu i odgovornosti kakve ostaju u sjećanju dugo nakon gledanja.

UTORAK, 21. 3. U 19:30 – Tuđa djeca, (Les enfants des autres)

Rebecca Zlotowski / Francuska / 104 min. / 2022.

Premijerno prikazan u službenoj konkurenciji filmskog festivala u Veneciji, “Tuđa djeca” je novi film redateljice Rebecce Zlotowski u kojem francuska glumačka senzacija Virginie Efira tumači ulogu Rachel, žene koja voli svoj život, svoje studente, svoje prijatelje, svog bivšeg supruga i lekcije iz gitare na koje redovito odlazi. Uskoro se zaljubulje u Alija, novog dečka te se vrlo brzo zbližava s njegovom četverogodišnjom kćerkom Leilom. Uvečer ju priprema za krevet, pazi na nju, voli ju poput majke… ali ona nije njezina majka. Barem ne još. Rachel ima 40 godina. Njezina želja za stvaranjem vlastite obitelji svakog dana sve je jača, a biološki sat nemilosrdno otkucava. Je li prekasno?

PETAK, 24. 3. U 16:30 – Ženski odgovor, (Riposte féministe)

Marie Perennes, Simon Depardon / Francuska / 87 min. / 2022.

Žanr: dokumentarni film

Elise u Brestu, Alexia u Saint-Etienneu, Cecile u Compiegneu, Jill u Marseilleu… Ovo su tek četiri od tisuća mladih žena koje osuđuju seksističko nasilje, javno uznemiravanje i mačo agresiju kojoj su svakodnevno izložene. Noću, naoružane bijelim plahtama i crnom bojom, oblijepljuju ulice porukama podrške žrtvama mizoginije i sloganima koji osuđuju femicid. Neke od njih feministiknje su s dugogodišnjom tradicijom, druge nikad prije nisu vodile ovakvu ili sličnu kampanju, ali sve su revoltirane protiv zlostavljanja koje je preplavilo njihove živote. Seksizam je posvuda… Ali i one su!