Naslovnica GRAD KAZALIŠNA PREDSTAVA “U MOJOJ GLAVI” ODUŠEVILA UČENIKE INDUSTRIJSKO-OBRTNIČKE ŠKOLE

KAZALIŠNA PREDSTAVA “U MOJOJ GLAVI” ODUŠEVILA UČENIKE INDUSTRIJSKO-OBRTNIČKE ŠKOLE

353
0
Podijeli objavu

Na kazališnim daskama Doma kulture u srijedu, 29. ožujka gostovalo je Kazalište Tirena s predstavom za mlade “U mojoj glavi”. Predstava progovara o depresiji, a nastala je s ciljem pokretanja dijaloga i povećanja svijesti o opasnostima mentalnih bolesti i važnosti mentalnog zdravlja. Ovu poučnu predstavu o aktualnim problemima mladih, usamljenosti i izoliranosti posjetili su učenici Industrijsko-obrtničke škole Nova Gradiška u pratnji knjižničarke Ene Komorčec, nastavnica: Josipe Trinc, Kristine Brkić, Lovorke Kovačević-Poletto i nastavnika Stjepana Mandića.

Kad slomimo ruku, dobijemo upalu pluća ili bilo koju drugu fizičku bolest, idemo liječniku. Ali kad nas boli „negdje unutra“, ne znamo ili ne želimo potražiti pomoć.

“U mojoj glavi” je priča o dvoje tinejdžera, Borni i Vanji. Bornu čeka važna odluka i kako vrijeme odmiče, on je pod sve većim pritiskom. Postaje tjeskoban i dobiva napadaje panike. Vanja trenira odbojku i ostavlja dojam vesele i samosvjesne osobe. No počinje se osjećati sve lošije a ne zna zašto, gubi interes za stvari koje su je prije veselile i postaje bezvoljna. Nitko, pa ni ona sama, ne prepoznaje ozbiljnost depresije. Ni Borna ni Vanja ne znaju kako si pomoći… 

Depresija se može prevenirati i zato ju je bitno prepoznati na vrijeme. Svatko od nas povremeno osjeća anksioznost, no ona u sve više slučajeva prerasta u poremećaj i velikom broju ljudi neizmjerno otežava svakodnevnicu. 

Predstavu koja nas uči da se depresija može prevenirati ukoliko reagiramo na vrijeme, potražimo pomoć bliskih osoba ili stručne osobe učenici su pogledali s velikim zanimanjem i glumce nagradili zasluženim pljeskom.

Predstava je uvrštena u  projekt “Osjećam” koji u suradnji s Gradom Zagrebom provodi umjetnička inicijativa BoliMe.

U predstavi su nastupali: Andrej Kopčok, Marijana Matokovići Selma Mehić. Ostatak autorskog tima čine skladatelj Darko Horvat, kostimografkinja Lucija Prstec Smolčec te scenografkinje Ana RimaciMatea Lemac.

POU MAR