Naslovnica GRAD Gk NG: „ZVAT ĆE SE ARON!“ – ANTONIJA WURZBERG PREDSTAVILA SLIKOVNICU ZA...

Gk NG: „ZVAT ĆE SE ARON!“ – ANTONIJA WURZBERG PREDSTAVILA SLIKOVNICU ZA NAJMLAĐE /PHOTO/

415
0
Podijeli objavu

U Gradskoj knjižnici Nova Gradiška je 17. travnja 2023., uoči “rođendana” velike književnice Ivane Brlić-Mažuranić, održano predstavljanje slikovnice za najmlađe „Zvat će se Aron!“, učiteljice i autorice Antonije Wurzberg uz ilustracije Karmen Mališa. U ovom radosnom predstavljanju uživali su učenici 1. a razreda OŠ Ljudevita Gaja NG sa svojim učiteljem Franjom Barićem, učenici 1. c razreda OŠ Mato Lovrak NG s učiteljicom Vericom Lukačević te knjižničari.

Sve je s veseljem zbog ovoga susreta u suorganizaciji knjižnice pozdravila Ernestina Straga-Šašić, v.d.ravnateljice GKNG, a zatim i predsjednica Ogranka Matice hrvatske Nova Gradiška Vjekoslava Bagarić, prof. s potpredsjednicom, prof. Nadom Peleh-Serenčeš, potpredsjednica nedavno osnovanog Ogranka MH Slavonski Kobaš Marija Plemenčić uz pozdrave predsjednika ogranka dr.sc. Josipa Jagodara koji nije mogao nazočiti susretu, ali radostan je što je prvi izdavački pothvat njihova ogranka upravo slikovnica za djecu s mnogim plemenitim i korisnim porukama za djecu.

Nakon njih, okupljenima su se obratile autorica slikovnice Antonija Wurzberg i ilustratorica Karmen Mališa. Najprije je ilustratorica objasnila kako je dobila inspiraciju za ilustracije koje se mogu vidjeti u slikovnici, pri čemu je istaknula da je pri ilustriranju koristila brojne predmete koji imaju neko osobno značenje za nju, npr. omiljene slikovnice njenog sina Vilija, učenika 2. razreda kojemu je učiteljica autorica Antonija i koji je također s veseljem nazočio predstavljanju. „Naglasila je da je namjerno ilustracije ostavila djelomično nedefinirane, kako bi djeca sama mogla u svojim mislima dovršiti crtež.“ Ilustratorica je osvojila priznanja za umjetnički izričaj Društva slikara i fotografa Hrvatski zmaj i certifikat Emocija duše CRO ART. „Ovo je prva slikovnica koju sam ilustrirala i radujem se što je u pravim rukama“, rekla je Karmen Mališa.

Zatim se veseloj publici obratila i sama autorica (rođena 1983. u Slavonskom Brodu) koja je na vrlo zanimljiv i interaktivan način djeci približila slikovnicu koju je napisala, uključivši ih u predstavljanje postavljanjem brojnih pitanja na koja su djevojčice i dječaci spremno pružali kreativne odgovore. Glavni lik slikovnice je djevojčica Rita koja jako želi psića i dobije ga na dar od roditelja nakon svog vlastitog „rasta“ kroz odgovornost i ljubav prema životinjama, ljudima i okruženju u kojem boravi. Autorica je najavila da je ovo prva u nizu slikovnica koje planira napisati i objaviti u ozračju Montessori pedagogije čemu se radujemo i mi te sva djeca i roditelji koji su je pročitali.
Jedna od recenzentica, dipl. učiteljica Anita Rašić lijepo je napisala:

  • „Jednostavno je zamijetiti da je ovu slikovnicu napisao netko tko vrlo dobro poznaje djecu i tko je istinski ljubitelj životinja. Zahvaljujući ovoj nježnoj, lijepo i mudro ispripovijedanoj priči djeca će naučiti temeljne ljudske vrijednosti. Naučit će što je odgovornost, zahvalnost i osjetljivost za druge. Poučna i zanimljiva priča i bogate, ali vrlo nježne ilustracije priuštit će djeci i odraslima zadovoljstvo čitanja, slušanja i gledanja.“

OMH Slavonski Kobaš je na poklon od predsjednice OMH Nova Gradiška, prof. Vjekoslave Bagarić dobio dvije slikovnice, „U čudesnom vrtu odrastanja“ autorice Zorice Lalić, kojoj je Ogranak izdavač te „Naš Ruđer“ kojoj je autorica Dorotea Bagarić. Potpredsjednica OMH Slav. Kobaš i Antonija Wurzberg su joj zauzvrat poklonile slikovnicu „Zvat će se Aron“ kao i Dječjem odjelu GKNG, a ravnateljica Ernestina Straga-Šašić i knjižničari zahvalili su im se na posebno lijepom druženju uz želju za nastavkom suradnje.

Tekst: Biljana Dakić
Foto: Renata Matijašević (suorganizacija događanja), Goran Bašić, Biljana Dakić, OMH Slavonski Kobaš