Naslovnica NAJAVE Gk NG – SUDETIN ZAVIČAJ PATNJE U PONEDJELJAK 24. TRAVNJA POVODOM NOĆI...

Gk NG – SUDETIN ZAVIČAJ PATNJE U PONEDJELJAK 24. TRAVNJA POVODOM NOĆI KNJIGE 2023.

348
0
Podijeli objavu

Gradska knjižnica Nova Gradiška i Ogranak Matice hrvatske u Novoj Gradiški uz NOĆ KNJIGE 2023. s radošću Vas pozivaju na susret obilježavanja 120. obljetnice rođenja Đure Sudete.

SUDETIN ZAVIČAJ PATNJE I NADE u ponedjeljak 24. travnja s početkom u 18.00 sati u prostoru Dječjeg odjela GKNG.

Sudjeluju: književnik Ivan Slišurić, mr.sc. književnosti, predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Novoj Gradiški Vjekoslava Bagarić, prof., Ernestina Straga-Šašić, ravnateljica GKNG i knjižničarka Biljana Dakić.

Pjesme će interpretirati Zrinko Kapetanić

Đuro SUDETA (10. travnja 1903., Stara Plošćica 30. travnja 1927., Opća bolnica Koprivnica) hrvatski je književnik koji je nakon gimnazijskog školovanja u Zagrebu, od 1922. godine radio kao učitelj na građanskoj školi u Virju. Od ljeta 1925. liječio se od tuberkuloze u Topolšici, Zagrebu i Koprivnici. U kratkom životu izlaze mu dvije zbirke pjesama, “Osamljenim stazama” i “Kućice u Dolu”, a napisao je i nekoliko novela i feljtona. Pjesnik je sutonskih ugođaja, kiše, tjeskobe, bolesti i umiranja, ali je željan sunca, vedrine, proljeća i harmonije, a suočen s realnošću bolesničke postelje. Sudeta je lirik pun neposrednosti, stvaralac religiozna nadahnuća, koji traga za utjehom samotnika i traži iskupljenje u idiličnom miru snježnobijelih crkava. Od mnoštva pripovjedaka izdvaja se moderna lirsko-fantastična pripovijetka “Mor” prema kojoj  je snimljen film (Izvor: Wikipedia)

Ivan SLIŠURIĆ, pjesnik i prozaik, rođen je 29. veljače 1936. u Rešetarima kod Nove Gradiške.

Osnovnu je školu završio u rodnome mjestu, gimnaziju u Novoj Gradiški. Na Filozofskom fakultetu u Sarajevu završio je studij jugoslavenskih književnosti i filozofije a magisterij iz hrvatske književnosti  na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radio je kao nastavnik u osnovnoj školi i profesor u novogradiškoj Gimnaziji.Dugogodišnji je član Društva hrvatskih književnika.
Živi i piše u Novoj Gradiški.
Prvom pjesmom javio se u subotičkim Rukovetima, zatim i prozom u časopisima (Polja, Dubrovnik, Republika, Forum na III. Programu Hrvatskoga radija), a pjesmama i pričama za djecu u Radosti, Smibu i na Radio Zagrebu.

Djela: Prvo lice ljeta (pjesme), Čakovec, 1980.; Minule ruke (pjesme), Zagreb, 1997.; Anđeo na satu (pripovijetke), Zagreb, 1998.,; Mlađakom s usana (pjesme u prozi), Vinkovci, 2000.; Munje i blagovijesti (pjesme u prozi), Zagreb, 2006.; Odvremenjeni put (poezija), Zagreb, Ceres, 2014. (predgovor Tito Bilopavlović, pogovor Sead Begović); Stabla i drugi ključevi (pjesme u prozi), Zagreb, Mala knjižnica, 2015.
Osupnut ljepotom zavičajnoga krajolika i bogatstvom oblika stvari i života, Ivan Slišurić  nastoji im doseći smisao i  pjesmom i pričom progovoriti o vremenu i sudbini čovjekovoj. Misli da pjesmom u prozi uspijeva najviše reći o čudu i tajni postojanja.

SUDETIN ZAVIČAJ PATNJE I NADE magistarski je rad Ivana Slišurića u kojem je, uz posebno minucioznu poetsku razradu  objavio i  mnoge dosad nepoznate podatke o životu i stvaralaštvu ovog mladog hrvatskog književnika, suvremenika A.B.Šimića s kojim dijeli istu tužnu sudbinu.

Ova tema uz obilježavanje 120. obljetnice rođenja Đure Sudete  bit će dijelom obilježavanja NOĆI KNJIGE 2023. u Gradskoj knjižnici Nova Gradiška u ponedjeljak, 24. travnja u 18.00 sati u suorganizaciji s Ogrankom Matice hrvatske u Novoj Gradiški.