Naslovnica GRAD U DOMU KULTURE OTVORENA IZLOŽBA “STRUKTURE U KOLAŽU” VANDE JURKOVIĆ /PHOTO +...

U DOMU KULTURE OTVORENA IZLOŽBA “STRUKTURE U KOLAŽU” VANDE JURKOVIĆ /PHOTO + VIDEO/

244
0
Podijeli objavu

U utorak 18. travnja u galerijskom Doma kulture Nova Gradiška otvorena je izložba pod nazivom “Strukture u kolažu”, akademske kiparice Vande Jurković.

Pred učenicima novogradiške Gimnazije izložbu je otvorila ravnateljica P.O. MAR Danijela Juranović i sama autorica dok je stručni osvrt o samoj tematici izložbe i autoričinom opusu dala kustosica i povjesničarka umjetnosti Iva Körbler.

Više o autorici možete pročitati ispod slika.

  • VIŠE U VIDEO ZAPISU:

Strukture u kolažu

Često smo okupirani vječnom dilemom dok promatramo jedno umjetničko djelo: trebamo li ga najprije emotivno i mentalno sagledavati i ocjenjivati ili analizirati elemente likovne forme; kako umjetnik pristupa tom segmentu i kako razvija suodnose oblika, proporcija, ploha i boja u odabranom formatu podloge. Intuitivno ta dva ili tri procesa teku kod promatrača paralelno, ali nije izlišno vratiti se osnovnim postulatima analize prema kojima vidimo i osjećamo kako je jedno djelo dobro i zanimljivo. Vanda Jurković u svojoj novoj seriji kolaža na papiru kao da se vraća upravo tim „tvorničkim postavkama“ likovnog djela: plohe, boje, međusobne strukture sučeljene i povezane na podlozi papira, postojanje perspektive… Crno-bijeli raster prisutan je na svim kolažima, tvoreći kompozicijski okvir djela, i ono što možda prvo primjećujemo jest kako su neke kompozicije kolaža otvorene – i preko zadanog formata papira – dok su druge strukturalno čvrsto zatvorene, s jasno postavljenim granicama crnih linija i ploha. Fragmenti izrezani iz drugih boja pažljivo su aplicirani na svaku kompoziciju, tvoreći izbalansirane i koherentne cjeline. Slobodi promatrača ostavljen je izbor umjetnice da kompozicije percipira iz vertikalne ili ptičje perspektive, ili potpunog izostanka takve mogućnosti. No, iako se ne želi prikloniti mimetičkim asocijacijama svojih apstraktnih struktura u kolažu, inzistirajući na principu variranja elemenata likovne forme per se, Vanda Jurković stvara nizove gotovo hipnotičkih struktura koje su vizualno / optički pokrenute, i koje u pravilu nose oznake tzv. dinamiziranih, ritamski pokrenutih kompozicija. Neke će nas strukture i stilski asocirati na secesijsko nasljeđe, neke na hrvatsko grafičko nasljeđe pedesetih i šezdesetih godina 20. stoljeća, a u nekim ćemo radovima nedvojbeno osjetiti tradiciju psihodeličnog dizajna šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća. No, ovdje nema nimalo kaosa: kao da umjetnica našem defragmentiranom svijetu želi ponovno vratiti red, proporciju, harmoniju i balans. U tom procesu fragmente naših višedimenzionalnih stvarnosti koje hvata kroz snove Vanda Jurković čvrsto ljepilom hvata za podlogu, re-kreirajući nove svjetove. Neki će nas kolaži asocirati na drevne naseobine i gradove, vidjet ćemo u njima elemente arhitekture, dok će drugi nositi izvjestan futuristički naboj, kao pejzaži koji nisu s ovog svijeta. Jer maštanje i upisivanje značenja je ovdje ipak dopušteno, upravo stoga što nas radovi Vande Jurković fascinantno uspijevaju „odvući“ na mentalno putovanje.

Iva Körbler

ŽIVOTOPIS:

Vanda Jurković diplomirala je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1996. Magistrirala umjetnost u Ljubljani na Akademiji za likovno umetnost 2002., a doktorirala na Poslijediplomskom doktorskom studiju na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2012.

Članica je HDLU i ZadArt. Od 1998. do 2001. radila je kao likovno-grafička urednica u studiju Arhigraf d.o.o. Od 2001. radi na Grafičkom fakultetu. Izvanredna je profesorica na Katedri za dizajn i slikovne informacije. Samostalno je izlagala na 38 izložbi i preko 90 skupnih izlaganja. Pobijedila je na javnom natječaju za izradu statue nagrade Fantastic Zagreb Film Festival sa skulpturom „Lebdeći tramvaj” 2013. Dobila pohvalu žirija na natječajnoj izložbi Biennale Mozaika Rijeka, 2013. za mozaik „Mrtva priroda“ kao i na natječajnoj izložbi 8. Međunarodni festival umjetničkih zastavica 20 CEST IS D BEST ZAGREB za zastavicu „Nekonvencionalna ljubav” , Zagreb, 2016. Dobila pohvalu žirija za skulpturu manifestacije „Moslavačke minijature“, Popovača, 2016. Pobijedila na javnom natječaju za najbolju zastavicu Cirkobalkana festivala Zagreb, 2018. Dobila nagradu publike na 16. Festivalu prvih s radom „Ništa o svemu“, Zagreb, 2018. Dobila 3. nagradu na natječajnoj izložbi 11. Međunarodni festival umjetničkih zastavica „Zagrebačke legende“, Zagreb, 2019. za zastavicu „Dobrodošli u plavi pakao“. Dobila „Očitovanje izvrsnosti“ žirija EXAT 110, međunarodna izložba slika u tehnici digitalnih otisaka na ceradnom platnu, Velesajam, Zagreb, 2019. Specijalna nagrada za unikatni umjetnički rad, Uskrsna online izložba pisanica i izbor najljepše pisanice 2020., Udruga „Libertas“ Sarajevo, 2020.