Naslovnica UDRUGE Klubovi FANTASY NOĆ DANAS U GRADSKOJ KNJIŽNICI PRIGODOM OVOGODIŠNJE NOĆI KNJIGE

FANTASY NOĆ DANAS U GRADSKOJ KNJIŽNICI PRIGODOM OVOGODIŠNJE NOĆI KNJIGE

364
0
Podijeli objavu

Gradska knjižnica Nova Gradiška i djelatnici s veseljem vas prigodno uz NOĆ KNJIGE 2023. pozivaju danas i sutra na “fantasy događaje” u suorganizaciji GKNG i Kluba Fantasy NG.

Program će uz članove Kluba Fantasy NG Igorom Čelikovićem, Danijelom Perišićem i Vitom Polettom započeti u 17 sati druženjem s Leontinom Čapom Milenićem (pseudonim Eric Johansson), piscem mogih poznatih dijela od kojih su mnoga upravo iz SF žanra s kojia se proslavio i daleko izvan Hrvatske.

Očito je da će ovogodišnja manifestacija “Noć knjige” u Gradskoj knjižnici Nova Gradiška biti ispunjena mnogim temama te će svaki ljubitelj čitanja biti zadovoljan sadržajima koji slijede.

Leontin Čapo Milenić (pseudonim Eric Johansson) rođen je 16. lipnja 1989. u Osijeku.

Hrvatski je pisac, lektor, urednik, prevoditelj te magistar hrvatskog jezika i književnosti i povijesti. Osnovnu školu završio je u Bizovcu, a Opću gimnaziju u Osijeku.

Diplomirao je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Osijeku 2012.godine.

Dugi niz godina piše pjesme i priče raznovrsnih žanrova koje objavljuje u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Sjevernoj Makedoniji u književnim časopisima. Godine 1997. nagrađen je prvom nagradom na Festivalu poezije Ivica Kičmanović u Zaprešiću, a na natječaju ERATO 2001. godine dobitnik je priznanja Međunarodnog instituta za književnost za pjesmu.

Svoj prvi roman “Kordina šaka”, jedan od prvih hrvatskih satirično-avanturističkih romana s fantastičnim elementima, objavljuje 2011. godine u izdanju Edicija Božičević iz Zagreba. Elektronsko izdanje romana izlazi 2017. godine u izdanju Media Art Contenta, Novi Sad, Srbija.

Svoj drugi, satirični roman “Izlet smrti”, objavljuje 2019. godine u izdanju Udruge Krug Knjiga iz Zagreba. Roman je dobio pozitivne prikaze, te je prema glasovanju čitatelja književnog web portala Pisci i književnost osvojio peto mjesto između dvadeset nominiranih najboljih domaćih knjiga 2019. godine. Iste godine je na Interliberu predstavljena na štandu izdavača Zagrebačka naklada, a doživio je predstavljanje i na književnim promocijama i festivalima u Zagrebu, Osijeku, Sisku i Novoj Gradiški.

2020. godine objavljuje svoj treći humoristični fantasy roman “Kraljevstvo nade” u izdanju Hangara 7, Zagreb. Roman je iste godine uspješno predstavljen u Osijeku u knjižari "Nova" te Društvu ljubitelja književnosti "Littera" i festivalu fantastike SFeraKon u Zagrebu, a američki bend Preludium Fury objavljuje nekoliko albuma s pjesmama na engleskom jeziku inspiriranima romanom koje su promovirane na radio postajama u Hrvatskoj, Americi, Portugalu i Španjolskoj.

2021. godine, u izdanju Planjax Komerca, Tešanj, BiH, objavljuje svoju prvu zbirku priča “Djeca crnih očiju“, kolekciju priča horor, SF i fantasy žanra pisanih u zadnjih 15 godina.

Knjiga je nagrađena na konkursu Fondacije za izdavaštvo, Sarajevo te je predstavljena na festivalu fantastike SFeraKon u Zagrebu i u Društvu ljubitelja književnosti Literra u Osijeku.

2022. godine, nagrađivani i cijenjeni redatelj Dušan Popović s Akademije umetnosti u Beogradu snima kratkometražni film, psihološki horor Moje carstvo ispod, inspiriran pričom iz te zbirke.

Iste godine autor objavljuje novi satirični roman fantastike „Kordine kronike: Magija alkohola“ koji je uspješno predstavljen na Interliberu na štandu izdavača Zagrebačke naklade.

2023. godine mu izlazi novi SF roman za malde, „Posljednji princ Lire“.

Književni portal Pisci i književnost mu 2019. godine dodjeljuje pisanu zahvalnicu za konstantno promoviranje knjiga i rada domaćih pisaca, udruga Vijuga 2021. zahvalnicu za doprinos razvoju umjetnosti kroz program I support my artist.

“Kordina šaka“ može se naći u knjižnici Sveučilišta Princeton u New Jerseyju, SAD; u Narodnoj knjižnici Ukrajine Volodimir Ivanovič Vernadskij u Kijevu, jednoj od najvećih knjižnica na svijetu, nalazi se primjerak „Kraljevstva nade“, a “Djeca crnih očiju“ u nekoliko knjižnica u Danskoj.

Kao prevoditelj, preveo s engleskoga romane “Slon” Chen Cuna, “Put na zapad s Kamenim majmunom” Wu Chengena i Yun-Chong Pana (prvi domaći prijevod ovog monumentalnog djela klasične kineske književnosti na prostorima bivše Jugoslavije), “Romansa Tri kraljevstva” Luo Guanzhonga i Wang Guozhena (također prvi domaći prijevod u našoj regiji), zbirku pjesama Hranta Aleksanjana Armenske elegije i SF roman “Stvorenja iz ponora” autora Murraya Leinstera.

Podaci o moderatoru:

Filip Hanžek rođen je 24. ožujka 1991. u Osijeku, gdje je završio jezičnu gimnaziju i Elektrotehnički fakultet. Po struci je magistar procesnog računarstva.

Pisanjem se počeo baviti 2006. godine, kada je svoje prve pjesme objavljivao na svojem tadašnjem blogu. Danas piše poeziju i prozu na hrvatskom i engleskom jeziku. Njegovi prvi radovi, zbirke poezije, bili su pretežno ljubavne tematike, no danas se više bavi tematikom psihologije, znanstvene fantastike i horora.

2007. godine izdavačka kuća Essegg u Osijeku objavila mu je prvu zbirku poezije „More lutajućih misli“, a 2009. godine kuća Judita u Okučanima objavila mu je još dvije zbirke ljubavne poezije, „Pod magijom Mjeseca“ i „Mjesečeva svjetlost“. 2021. godine samostalno je putem Amazon Kindlea objavio zbirku poezije na engleskom jeziku, raznolike tematike u kojoj prevladava romantika i horor, pod naslovom „Baphometian Duality“.