Naslovnica C'EST LA VIE INTERVIEW: ELDA – CILJEVI SU NAM SPASITI ŽIVOTE, POSAO I RADNA MJESTA

INTERVIEW: ELDA – CILJEVI SU NAM SPASITI ŽIVOTE, POSAO I RADNA MJESTA

1610
0
Podijeli objavu

Novogradiška tvrtka „Elda“ proizvodi antiseptik, prijeko potreban za zaštitu i kontinuirano održavanje higijene u ovim vremenima pandemije koronavirusa.

  • Misija Elde u proizvodnji e-liquida je bila spasiti bar jedan ljudski život. Misija Elde s proizvodnjom  antiseptika je također spasiti barem jedan ljudski život i svojim proizvodom prekinuti lanac širenja COVID-19. To je temeljna stvar od koje smo uvijek polazili i polazimo – istaknuo nam je u razgovoru Dario Marenić.

U „Eldi“ su uvijek promatrali i pratili situacije na tržištu, posebno one vezane za javna zdravstva u svijetu. Tako je bilo i sa prvobitnim proizvodom, kojega i danas proizvode, doduše za 30-40% manje narudžbi.

Vidjevši ono što se u Kini događa, a  e-liquid su izvozili i na kinesko tržište, krenula je ideja da se počne proizvodnja antiseptika koji su se sada pokazali kao način spašavanja ljudskih života. Antiseptika nedostaje na tržištu u cijelom svijetu, a u Europi je potražnja ogromna. Imam čak upit i iz SAD-a, ali su veliki logistički problemi sa dostavom tako da to sada nije izvedivo.

U ovom smo trenutku koncentrirani na Hrvatsku,  tržišta te poslovne partnere, koji su nam omogućili nabavku etanola – strateške osnovne sirovine za proizvodnju antiseptika. Uvozimo ga od četiri dobavljača iz četiri EU zemlje u krugu do 2000 km i kupovali smo sve što se pojavilo na tržištu jer je bio cilj osigurati kontinuiranu proizvodnju”. – naglasio je Marenić.

Prije mjesec i pol dana završila je registracija novih „Eldinih“  proizvoda sa Ministarstvom zdravstva, a što se tiče etanola uspjeli su vrlo brzo zadovoljiti i sve carinske propise, kao i trošarine i sve što ide na takav proizvod.

  • „Elda“ je bila spremna prirediti svu dokumentaciju zahvaljujući mojim inženjerkama kemije koje su upotrijebile sve svoje znanje, umijeće,..kao i razviti ovaj novi proizvod.

Prednost nam je bila i u iznimno visokim standardima proizvodnje koje smo među prvima ostvarili u industriji  e-liquida i dobil  certifikate prema normama ISO 9001:2008, OHSAS 18001:2007 i ISO 14001:2004, a  2016.g. Elda je dobila certifikate za HACCP i ISO 50001.

Velika sredstva uložena su u opremanje jednog od najmodernijih laboratorija u svijetu. Akreditiran je prema zahtjevima norme HRN EN ISO/IEC 17025:2017

S obzirom na velike proizvodne kapacitete, iznimno čiste uvjete i laboratorijsku opremu, u vrlo kratkom roku organizirana je proizvodnja biocidnog proizvoda za osobnu higijenu ljudi. – antiseptika za ruke – naglasio je naš sugovornik.

U međuvremenu su iz vlastitih sredstava nabavili i opremu za kontrolu kvalitete etanola kao ulazne sirovine, a svakodnevno se u laboratoriju obavlja i kontrola izlaznih proizvoda, tako da se, prema Marenićevim riječima, ne može dogoditi nikakva greška u proizvodnji.

Proizvodnja je oko 5 tona dnevno, ovisno o veličini ambalaže u koju se pakira, a slijedećega tjedna kreće i proizvodnja gelova.

  • Pogodne ambalaže nedostaje na tržištu tako da smo ju nabavljali od Engleske do Slovenije, od dijela hrvatskih dobavljača. Poremećaji su i oko granulata potrebnog za proizvodnju ambalaže, pa smo organizirali i nabavu proizvođačima.

Uspješno radimo i bez zastoja u proizvodnji uz svu, na vrijeme, osiguranu zaštitnu opremu: maske, vizire, rukavice, dezinfekcije za pranje cipela, a i presvlačenje je osigurano u predprostorima proizvodnog pogona.  Budući da radimo u dva pogona nema miješanja ljudi. Prvča je jedna radna jedinica, druga je Industrijski park, a upravo u tom pogonu razmišljamo o uvođenju i druge smjene zbog ogromnih potreba i potražnje antiseptika”.

Sačuvati business jedna je od misija

Uz postojećih 40-ak djelatnika „Elda“ je zaposlila još 17 novih što je izuzetno važno u ovo vrijeme kada su zbog krize mnogi morali radnike otpustiti.

  • Da nismo imali pripremljene preduvjete za ovu proizvodnju moji radnici bi, kao i većina drugih, išli na mjere države, dakle 4.000 kn plus plaćeni doprinosi.

To je bila jedna mogućnost, a druga hoćemo li se izložiti i poslovno i financijski i sačuvati business.

Da me se krivo ne shvati. Državne  mjere su napravljene da se sačuva socijalni mir, međutim što poslije toga, jer država ne može pomagati u beskonačnost.

Čuvanje businessa je ključ, čuvanje  ključnih ljudi koji su u stanju u roku mjesec dana izbaciti na EU tržište novi proizvod po svim EU direktivama, vrhunske kvalitete, a iz takve jezgre businessa generiraju se radna mjesta. I molim da se to na ta način percipira.

Da smo se odlučili za državne mjere, radnici bi dobili milijun kuna iz državnog proračuna, a to sve na kraju netko mora platiti i to su porezni obveznici. Oni koji budu radili u ovoj državi to će platiti.

Mi ćemo u iduća tri mjeseca sigurno isplatiti uredne plaće što će na ovaj broj radnika u „Eldi“ biti 2 milijuna kuna“.

Znači Elda je u ovom trenutku državi uštedjela 3 milijuna kuna iz državnog proračuna jer će ti radnici ponovno ta sredstva potrošiti, bit će plaćen PDV.

Odlučili su se za novi proizvod

“Naravno uz poštovanje svih mjera zaštite i ponovo su u nečemu novome leaderi.

  • Tako sam svih ovih 39 godina u privatnom poslu navikao. Iako sam otišao u mirovinu jer sam ostvario to pravo, opet nisam mogao ne uključiti se i sada radim u tvrtki volonterski da bi se sačuvali posao, tvrtku i imali jednake startne pozcije kada ova kriza prođe”. – istaknuo je Dario Marenić.

Razmišlja se i dalje o novim proizvodima i opremi. Elda će ostati i u proizvodnji antiseptika, a razmišljanja su i prema farmaceutici,…

Donacije i humanitarne akcije

Ova novogradiška tvrtka uvijek je bila i donator, a učinili su to i prema svim službama na prvoj crti obrane od COVID-19 u najširem mogućem obliku i to onima koji su za to iskazali potrebu.

Osmišljavaju i humanitarnu akciju sa  svjetski poznatim slikarom Charlesom Billichem. 

  • “Prijateljujemo dugo, iako je on u Sydneju, ali kako ni on ne može mirovati pokrećemo nešto na svjetskom nivou i zbog ove zdravstvene situacije, ali i zbog umjetnosti koja je ovoga trenutka na marginama. Razgovaralo se već u mnogim zemljama, s tvrtkama, pa i Formulom 1, ljudima iz NBA-a,… 

Cilj je djela svjetski poznatih slikara izložiti u najvećim svjetskim galerijama, tiskati mape, koje će ići na aukcije, a 50% sredstava od prodaje ići će u humnaitarne svrhe, druga polovica ide slikarima za autorska prava, a tu su i troškovi za osiguranje djela koja će putovati po cijeloj kugli zemaljskoj.

Mislim da će se sve voditi iz Australije i iz SAD-a, a prva izložba trebala bi se dogoditi u Dubaiju pod pokroviteljstvom princa – ispričao nam je Dario Marenić.

Izvor: NGbuntovnici.hr