Naslovnica GRAD KOJA ĆE BITI SUDBINA STAROG GRADSKOG SATA

KOJA ĆE BITI SUDBINA STAROG GRADSKOG SATA

1313
0
Podijeli objavu

Nakon što je početkom radova na novom kružnom toku u centru grada uklonjen, ne zna se još točno što će biti sa satom na Trgu kralja Tomislava koji je desetljećima bio jedan od simbola Nove Gradiške.

Mnogi građani se pitaju kamo je sat nestao, da li će se postaviti na staro mjesto i kakva mu je sudbina. Također, kako doznajemo, upućuju pozive sa istim pitanjima i u samo gradsko poglavarstvo.

Stoga smo se informirali kod predstavnika gradske vlasti da li će sat biti vraćen ili ne.

U gradskim kuloarima čak kruže glasine i spekulacije da je sad ukraden. Vlast to poriče.

Borislav Vidošić, zamjenik gradonačelnika za društvene djelatnosti, otkrio nam je da se sat nalazi na sigurnom u prostoru bivšeg Remonta i da se čeka odluka kamo će biti smješten. Također je odgovorio na naše upite u vezi eventualnog dislociranja sata.

Naime, po njegovim riječima i sam je imao ideju da se sat postavi u sredinu novog kružnog toka ali to ne bi bilo po prometnim regulativama. Odnosno, varijanta je i da se vrati na mjesto gdje je i bio.

No, postoji i solucija da se sat dislocira na Urije u blizini spomenika Stjepanu Radiću, te da tamo na neki način, simolike radi, bude zaštićen od zaborava.

Od gradonačelnika Vinka Grgića smo dobili potvrdu da još nije odlučeno gdje će biti ali da će svakako biti negdje postavljen.

Još u rujnu prošle godine na prijedlog gradske vijećnice Marijane Škara Ivković i, kako je kazala na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, na zahtjev brojnih građana, vratit će se stari sat koji je godinama bio jedno od obilježja našega grada, mjerio vrijeme i bio svjedok brojnih događanja i promjena. Iako je postavljen novi elektronski sat, građani smatraju da stari treba ponovo vratiti.. – izvor novagra.hr

Gradski sat je desetljećima mnogim generacijama bio svojevrsna simbolika za sastajanja i, iako je bio često kvarljiv i netočan, bio je jedan od simbola Nove Gradiške.

Zagreb npr. ima više starih uličnih satova isto kao i drugi gradovi u Hrvatskoj. Unatoč uvođenju novih tehnologija ipak brinu za mehanizme uličnih satova tako da ih i dandanas održavaju majstori kojima je to generacijama posao poput poznate urarske obitelji Lebarović.

Preživio je i destrukciju za vrijeme Domovinskog rata.

Često se koristio kao mjesto i okupljalište raznih dogovora i sastanaka. Društva i parovi bi se prvo okupili kod sata ili tzv. drvenjaka, pa bi od tuda krenuli dalje. To datira još od vremena kada nije bilo mobitela, a kamoli facebooka i ostalih društvenih mreža.

Svakako grad treba stremiti novim tehnologijama i modernom razvitku. No, neka simbolika i identitet se treba ipak čuvati. Hoćemo li danas koristiti termin – “Nađimo se kod digitalnog panela sa reklamama”?

Fotografije: Jadranko Đurić Iris, Alen Kocić Koc, Franjo Samardžić (novagra.hr), Dejan Ivanković (novagradiska.eu)