Naslovnica EU „LET ME THINK ABOUT IT“ / Čekaj da razmislim/ novi je projekt...

„LET ME THINK ABOUT IT“ / Čekaj da razmislim/ novi je projekt udruge “Studio B” unutar ERASMUS + programa

1400
0
Podijeli objavu

Udruga za promicanje aktivnog sudjelovanja Studio B je 7. siječnja započela provedbu prvog projekta unutar Erasmus+ Programa. Projekt je odobren na nedavno provedenom natječaju Agencije za mobilnost i programe Europske Unije koja je zadužena za provedbu ovog programa u Republici Hrvatskoj. Riječ je o projektu unutar Ključne akcije 1 – Mobilnost pojedinaca u svrhu učenja; razmjeni mladih pod nazivom „Čekaj da razmislim“. Projekt će trajati do kolovoza 2018.
Projekt su razvili mladi iz naše organizacije u suradnji s nekoliko međunarodnih partnera, kako sljedi: Rietavo atviras jaunimo centras iz Litve, Medias-Spekter iz Slovenije, Ticket2Europe iz Španjolske, Belen Kaymakamligi iz Turske i Positive Impact Center iz Poljske.
Projekt je usmjeren podizanju svijesti o važnosti kritičkog mišljenja u današnjem društvu. Mladi su prepoznali kompetencije kritičkog mišljenja te popratni osobni razvoj kao sponu za postizanjem pozitivne društvene promjene u našim zajednicama.
Aktivnost razmjene mladih održat će se u Novoj Gradiški od 8. do 17. ožujka 2018. godine, gdje će kroz neformalne metode edukacije 30 mladih i 6 voditelja skupina razviti važne aspekte kritičkog mišljenja. Sudionici će aktivno sudjelovati u radionicama s temama poput komunikacije, kulture, kreativnosti, rješavanja problema i razrješavanja sukoba kroz metode igranja uloga, grupni rad, improvizaciju, debatu, itd. Na taj način, mladi će razviti kompetencije kritičkog mišljenja, druge najvažnije vještine na tržištu rada sljedećeg desetljeća.
Tijekom razmjene mladi će usavršiti komunikaciju na engleskom jeziku, povećati svijest o važnosti kritičkog mišljenja, njegovim komponentama i kako ih koristiti u svakodnevnom životu, steći vještine rješavanja sukoba, otvorenost i kulturalnog razumijevanja te aktivnog građanstva. Na lokalnoj razini, projekt će spojiti mlade iz Nove Gradiške s međunarodnom grupom mladih ljudi, što će rezultirati interkulturalnim učenjem i razvijenijim kritičkim mišljenjem. Uz to, sudjelovanjem u neformalnim metodama mladi i njihovi učitelji dobit će novi uvid u mogućnosti učenja, što može rezultirati podizanjem kvalitete poučavanja. Na nacionalnoj razini, projekt doprinosti poboljšanju sustava obrazovanja uslijed recentnih pokušaja kurikularne reforme – mladi će shvatiti važnost kritičkog mišljenja u svakodnevnoj komunikaciji, obrazovanju i tržištu rada. Na međunarodnoj razini, naša razmjena mladih osnažuje mlade za buduće aktivno građanstvo, koje smatramo da je danas potrebnije više nego ikada, a također potiče mlade na razvijanje novih projektnih ideja koje će odgovarati na potrebe mladih iz njihovih zajednica.

Nikolina Jureković, predsjednica udruge za promicanje aktivnog sudjelovanja “Studio B”