Naslovnica GRAD Gospodarstvo “ELDA” DOBILA OVLAŠTENJE ZA ISPITIVANJE ANTISEPTIKA, DEZIFICIJENASA i E-TEKUĆINA NA TRŽIŠTU RH

“ELDA” DOBILA OVLAŠTENJE ZA ISPITIVANJE ANTISEPTIKA, DEZIFICIJENASA i E-TEKUĆINA NA TRŽIŠTU RH

867
0
Podijeli objavu
Dario Marenić, osnivač i suvlasnik "Elda" Ltd.

Tvrtka Elda iz Nove Gradiške dobila je u još jedno priznanje u nizu. No, ovog puta radi se o normi Hrvatske akreditacijske agencije koja je Eldi izdala certifikat za ispitivanje e-tekućina za elektoničke cigarete, ali i antiseptike i dezificijense na domaćem tržištu.

Ovim ovlaštenjem “Elda” je prema zakonima Europske unije osposobljena provjeravati i ocjenjivati kvalitetu navedenih proizvoda na hrvatskom tržištu, tehničke propisie, sigurnost proizvoda i sloboda kretanja na unutarnjem tržištu, zaštitu zdravlja građana, odnosno potrošača, zaštitu okoliša i druga područja od javnog interesa.

Iz Elde su iznimno ponosni na ukazanom povjerenju koje je tvrtka svojim dugogodišnjim angažmanom, trudom i kvalitetom poznatom u cijelom svijetu to i zaista zaslužila.

Također, ovo je jedan svijetal primjer da i tvrtke iz maloga grada poput Nove Gradiške mogu imati važnu ulogu na nacionalnoj razini.

Naime, Hrvatska akreditacijska agencija (HAA) neovisna je i neprofitna javna ustanova koja obavlja poslove nacionalne službe za akreditaciju u Republici Hrvatskoj.

HAA provodi ocjenjivanje stručne i tehničke osposobljenosti laboratorija, certifikacijskih i inspekcijskih tijela, verifikatora stakleničkih plinova, organizatora ispitivanja sposobnosti, a koji ocjenjuju sukladnost proizvoda, procesa i usluga s tehničkim specifikacijama (tehnički propisima, norme i dr).

Akreditacija je dokument koji izdaje HAA, a koji predstavlja međunarodno priznati način dokazivanja osposobljenosti za ocjenjivanje sukladnosti u područjima ispitivanja, umjeravanja, certifikacije (proizvoda, QMS, EMS, osoblja), inspekcije, verifikacije stakleničkih plinova i organiziranja ispitivanja sposobnosti. Akreditacija je dragovoljna odluka rukovodstva i uprave tijela za ocjenu sukladnosti, a akreditacijom tijelo za ocjenu sukladnosti zadovoljava uvjete za ovlaštenja, imenovanja i notifikacije prema EU direktivama i RH propisima.

Akreditirana tijela daju povjerenje u usluge ispitivanja, certifikacije i inspekcije bez obzira radi li se o usluzi državnoj upravi (zakonom uređeno područje) ili naručitelju po ugovoru (dragovoljno područje).

HAA je neovisna, neprofitna i nekomercijalna nacionalna akreditacijska ustanova i zadovoljava sve zahtjeve međunarodne i europske norme za akreditacijska tijela koja je u Republici Hrvatskoj prihvaćena kao hrvatska norma HRN EN ISO/IEC 17011:2005 i zahtjeve Uredbe (EZ) br. 765/2008 Europskog parlamenta i Vijeća od 9. srpnja 2008. o utvrđivanju zahtjeva za akreditaciju i za nadzor tržišta s obzirom na stavljanje proizvoda na tržište.