Naslovnica GRAD Domovinski rat 26. OBLJETNICA VOJNO REDARSTVENE OPERACIJE „BLJESAK“: 1995. – 2021. /PHOTO/

26. OBLJETNICA VOJNO REDARSTVENE OPERACIJE „BLJESAK“: 1995. – 2021. /PHOTO/

1131
0
Podijeli objavu

Tekst i fotografije za vrijeme i neposredno poslije Bljeska iz knjige „20 GODINA OPĆINE OKUČANI“ i “Heroji” autora Franje Samardžića.

Drugi tekst je prilog prof. Branimira Krambergera.

Vojno-redarstvena operacija Hrvatske vojske i specijalne policije „Bljesak“ započela je u ranim jutarnjim satima 1. svibnja 1995. godine. Hrvatske snage napale su na južni i stredišnji dio zapadnoslavonskog okupiranog područja iz pravca Novske i Nove Gradiške.

Na glavnim pravcima napada bile su 81. gardijska bojna, 5. gardijska brigada, te dijelovi 1. i 3. gardijske brigade, a u potpori pričuvne i domobranske postrojbe potpomognute protuoklopnim topničko-raketnim postrojbama, Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom i postrojbama specijalne policije. U operaciji su prvi puta korišteni i masovniji udari hrvatskog zrakoplovstva, a tenkovi dopremljeni željeznicom ulazili su izravno u borbu čime je postignuto dodatno taktičko iznenađenje za neprijatelja.

Izvedena je briljantna i munjevita akcija. Za samo 31 sat oko 7200 vojnika i policajaca oslobodilo je oko 500 četvornih kilometara teritorija koji je zaposjeo neprijatelj. Uspostavljen je nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom. Nakon gotovo četiri godine okupacije oslobođeni su Okučani, središte pobune zapadnoslavonskih Srba.

Operacija „Bljesak“ bila je u vojnom smislu nastavak uspješnih vojnih operacija „Otkos 10“ iz prosinca 1991. i „Orkan 91“ iz kraja 1991. i početka 1992. godine kada je oslobođen jedan dio okupirane zapadne Slavonije. Novogradiška 121. brigada tada je oslobodila Mašičku Šagovinu, Trnavu i Šnjegavić i približila se nadomak Okučanima. Sarajavski mirovni sporazum od 3. siječnja 1992. godine zaustavio je njeno napredovanje prema Okučanima.

U „Bljesku su sudjelovale 32 postrojbe oružanih snaga i policije, među kojima je bila i 121. pukovnija HV Nova Gradiška, čiji su pripadnici prvi ušli u Okučane. Oslobađajući zapadnu Slavoniju, poginula su 42 pripadnika OSRH i policije, a 162 su ranjena. Tijekom operacije neprijatelj je srušio zrakoplov Rudolfa Perišina, pilota HRZ-a koji je u vrijeme najjačih napada na Hrvatsku 1991. godine zrakoplovom MIG-21 iz JNA prebjegao u Austriju.
Milan Martić, bijesni i izbezumljeni vođa pobunjenih Srba, zbog pretpljenog je poraza zapovjedio osvetničko granatiranje Novske, Siska, Karlovca i Zagreba. Tom je prilikom poginulo šest osoba, a 176 je ranjeno.
Iako je otpor neprijatelja brzo slomljen, za operaciju „Bljesak“ može se kazati da je konačno završena 4. svibnja u 15 sati. U okolici Pakraca ostalo je 1500 vojnika 51. krajiške brigade sa zapovjednikom Stevom Harambašićem i Veljkom Džakulom, tadašnjim vođom pobunjenih Srba u zapadnoj Slavoniji. Uvidjevši da nemaju izlaza pobunjenici su se predali.
Oslobađanjem okupiranog dijela zapadne Slavonije uspostavljen je promet autocestom i željezničkom prugom Zagreb-Lipovac i omogućen povratak prognanika u oslobođeni zapadni dio Brodsko-posavske županije. Počela je obnova. Na područje Okučana dolaze Hrvati prognani iz sjeverozapadne Bosne, bosanske Posavine i Vojvodine.
Vojno-redarstvena operacija „Bljesak“ prethodila je operaciji „Oluja“ koja je uslijedila u kolovozu 1991. godine. Uspješno okončanom Vojno-redarstvenom operacijom „Bljesak“ Hrvatska je pokazala odlučnost da uspostavi državno-pravni poredak na cijelom svom području.

Značajan doprinos u operaciji «Bljesak» dala je 121. domobranska pukovnija Nova Gradiška. Zajedno sa 3. gardijskom brigadom izvršila je zadaću oslobađanja Okučana, a dio postrojbe djelovao je na pravcu Novog Varoša i Stare Gradiške.

Tekst Branimira Krambergera u nastavku:

Danas, dana 01. svibnja 2020. godine obilježavamo 25. obljetnicu početka, odnosno provedbe oslobodilačke vojno-redarstvene akcije „Bljesak“. Cilj i zadaća akcije bilo je oslobođenje prostora zapadne Slavonije od agresorskih postrojbi i vlasti samoprozvane Republike Srpske Krajine te vraćanje istog u punopravni sastav Republike Hrvatske. U samo 32 sata oslobođeno je 500 km2 teritorija Republike Hrvatske.

Tzv. Republika Srpska Krajina bila je svojevrsna enklava unutar Republike Hrvatske, nastala je agresijom vojnih i paravojnih formacija Srba i JNA te uzrokovala Domovinski rat kao najteži i najkrvaviji dolazak do samostalnosti i potpune slobode još uvijek nam mlade Hrvatske.

Područje zapadne Slavonije među prvima je okupirano, te je s njega vršena svakodnevna agresija i provokacije u smjeru Nove GradiškePakraca i NovskeOkučani su bili važno strateško mjesto i središte, dok je geostrateška važnost područja u zauzimanju dijela autoceste A3 koja je važna za povezivanje središnjeg i istočnog dijela Hrvatske. Okupiranost područja odužilo je na dugi niz godina potpisivanje „Sarajevskog primirja“ (02.01.1992.) gdje su vojne aktivnosti smanjene te na linije razgraničenja dolaze snage UN-a. Prolaskom godina pred Hrvatske vlasti stavljen je prijedlog plana Z4(reintegracija okupiranih područja u sastav RHali sa svojom vrlo širokom autonomijom) koji je bio u potpunoj suprotnosti sa Ustavom Republike Hrvatske te je jednoznačno i u potpunosti odbijen. Hrvatska više nije imala što čekati te se je uz već prethodne oslobodilačke vojno-redarstvene akcije počelo konkretno planirati potpuno oslobađanje svih okupiranih područja.

Nakon silnog provociranja od strane srpskog agresora i okupatora na području autoputa A3 unatoč prisustvu UN-a (UNCRO) koji je trebao jamčiti miran i siguran prolazak,  01. svibnja 1995. godine ranom zorom u 05:30 h započela je VRO „Bljesak“.

Samu oslobodilačku akciju provodila je Hrvatska vojska i specijalna policija Republike Hrvatske sa oko ukupno 7 200 pripadnika praćenih vrhunskom strateškom pripremom, logistikom te već stečenim iskustvom u Domovinskom ratu. Operacija se je vršila iz smjera sjevera, zapada i istoka s tenedencijom pritiska na južni i središnji dio kako bi se okupirano područje što prije razdvojilo i dodatno oslabilo te spriječila ozbiljnija reakcija strane vojske Republike Srpske.  Već 02. svibnja 1995. oslobođeni su Okučani te je slomljen gotovo sav vitalan otpor u tom području. Rijeke civila i poražene okupatorske vojske velikim dijelom prelazila je i bježala preko rijeke Save iako im se je jamčila sigurnost i miran ostanak u svojim domovima. Sama operacija okončana je u potpunosti 04. svibnja 1995. godine.

Operacija „Bljesak“ nažalost imala je žrtvu od 42 poginula i 162 ranjena pripadnika oslobodilačke Hrvatske vojske i policije. Tijekom i pri kraju operacije teško su raketirani hrvatski gradovi, što je pokušaj očaja i moralne ljudske nemoći srpskog agresora.

VRO „Bljesak“ povijesna je operacija koju nikako ne smijemo zaboraviti. Njeni uzroci i posljedice trebaju biti usađeni debelim slovima u povijest Republike Hrvatske, svijest građana i dostupna mladim generacijama koje su rođene godinama iza kao ponosan i pobjedonosni korak naše mlade i prelijepe Hrvatske.

Svakom poginulom branitelju neka je mirna  i laka Hrvatska gruda te kao i svim živim sudionicima vječna im hvala i slava.

Okučani nakon oslobođenja
Prvi vlak iz Nova Gradiška – Okučani poslije akcije
Posjet Kardinala Franje Kuharića nakon oslobođenja Okučana